Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, cezaevinde tutuklu bulunan çete üyeleri arasında çıkan silahlı çatışmada en az 68 mahkum hayatını kaybetti. 25 kişi de yaralandığı çatışmanın 8 saat sürdüğü ve dinamit gibi patlayıcıların da kullanıldığı açıklandı. 

Euronews'in aktardığına göre ülkenin güneybatısındaki Guayaquil kentine bağlı Litoral Hapishanesi'nde tutulan rakip çete mensupları arasından bölge paylaşımı nedeniyle çatışma çıktı. Uyuşturucu çeteleri arasından başlayan çatışma hapishaneyi savaş alanına çevirdi. Polis, saldırganların rakip çete mensuplarına ulaşabilmek için dinamit patlatarak duvar yıkmaya çalıştığını açıkladı.

Yine çatışma esnasında yakılan yataklardan çıkan dumanla rakip çete mensupları etkisi hale getirilmeye çalışıldı. İnternete düşen videolarda bazıları yanmış çok sayıda cansız bedenin yerde olduğu görüldü.

OHAL İLAN EDİLMİŞTİ
Cezaevindeki olaylarla ilgili kısa bir açıklama yapan savcılık, çatışmalarda 68 kişinin öldüğünü 25 kişinin de yaralandığını duyurdu. Devlet Başkanı Guillermo Lasso, 31 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki tüm hapishanelerde 60 günlüğüne "olağanüstü hal" ilan edildiğini duyurmuştu.

CEZAEVİ İSYANLARI
Yaklaşık 38 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Ekvador cezaevlerinde, çeteler arasında çıkan olaylar zaman zaman isyanla sonuçlanıyor.

- Ülkede 24 Şubat'ta 3 şehirde aynı anda çıkan isyanlarda da 80 mahkum hayatını kaybetmişti.

- İki ayrı cezaevinde 23 Temmuz'da mahkumlar arasında çıkan çatışmada 21 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.

- En son 29 Eylül'de cezaevinde çeteler arasındaki çatışmada 118 mahkum hayatını kaybetmiş, 80 kişi de yaralanmıştı.