Ukrayna'daki savaş 35. gününe girilirken, Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi sona erdi. Kritik zirvenin ardından taraflar açıklamalarında müzakerelerde yol alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Kiev ve Çernihiv çevresindeki operasyonların azaltılacağını açıkladı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de, görüşmelerin olumlu olduğunu belirterek, 'Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir' ifadelerini kullandı.

Savaşa dair gelişmeleri gün içinde bu haberimizden takip edebilirsiniz...


GÜNCELLEME: 17.50

Belçika 21 Rus diplomatı sınır dışı etti.

Belçika, Rusya’nın Brüksel’deki Büyükelçiliği ve Anvers’te bulunan Başkonsolosluğu bünyesinde görev yapan 21 Rus diplomatın casusluk faaliyetleri nedeniyle sınır dışı edilme kararı aldığını duyurdu.


GÜNCELLEME:17.45

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna için insansız hava araçları ve RPG'leri içeren 300 milyon euro değerinde bir silah listesi hazırladı.

Suddeutsche Zeitung'da yer alan habere göre teslimatın, hükümet tarafından onaylanması bekleniyor. Gazeteye göre liste, Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan gelen talep üzerine hazırlandı. Listede 2 bin 650 adet Matador tipi roketatar ve 18 keşif uçağı yer alıyor.


GÜNCELLEME: 14.15

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Ukrayna'dan 'ikinci Afganistan' yaratmaya çalıştığını söyledi.  

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre Lavrov, Çin'in Anhui kentindeki Afganistan'a Komşu Ülkelerin Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında Pakistanlı mevkidaşı Şah Mahmud Kureyşi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede konuşan Lavrov, 'Afganistan'ı küresel siyasetin merkezi yapmaya çalışanlar, şimdi de Afganistan'ı Ukrayna'yla ikame çalışıyorlar. Biz hepimiz, burada neyin söz konusu olduğunu anlıyoruz' dedi.  Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan görüşmeye ilişkin açıklamada, Lavrov ve Kureyşi'nin 'Pakistan Akımı' doğalgaz boru hattının inşasını iki ülke için öncelikli görev olarak belirlediklerini aktardı.


GÜNCELLEME: 12.50

İngiltere Başbakanı Johnson'dan Ukrayna açıklaması:

'Ukrayna'ya daha çok ve daha etkili silahlar vereceğiz. Ta ki Rusya tüm Ukrayna topraklarından çıkıncaya kadar.'


GÜNCELEME:11.35

Ukrayna'da Neonazilerin, Uman kentindeki bir sinagogu askeri amaçlarla kullandığı ortaya çıktı.

Ukrayna lideri Zelenskiy, daha önce yaptığı konuşmada İsrail parlamentosuna seslenerek Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Uman'ı bombaladığını iddia etmişti.


GÜNCELLEME: 11.25

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tunxi’de Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya geldi. Lavrov, Ukrayna’daki özel operasyon ve Kiev ile müzakereler konusunda bilgi verdi.

Sputnik'te  yer alan habere göre taraflar Ukrayna krizi konusunda detaylı şekilde fikir paylaşımında bulundu. Dış politikada koordinasyonu, ikili ve çok taraflı formatlarda işbirliğini artırmak konusunda mutabık kaldı.

Yapılan açıklamada 'Çok kutuplu, adil bir dünya düzenine geçeceğiz' ve 'Rus-Çin ilişkileri istikrarlı gelişme eğilimini sürdürdü' ifadelerine yer verildi.


UKRAYNA HEYETİ: TÜRKİYE'Yİ GARANTÖR ÜLKELER ARASINDA GÖRMEK İSTİYORUZ
Ukrayna heyetinden David Arahamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Kiev yönetiminin garantör olarak görmek istediği diğer ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail oldu.

David Arahamia, 'NATO'nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Bu madde ile Ukrayna'ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir' dedi.

Arahamia, 'Bu ana maddelerde anlaşma sağlanması bizim için bir prensip meselesi2 diye konuştu ve iki hafta içinde garantör ülkelerin müzakerelere davet edilmesini istediklerini söyledi.

Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak da, 'Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir' diye konuştu.

RUSYA HEYETİ: GÖRÜŞMELER YAPICI GEÇTİ
Rus heyetinden Vladimir Medinskiy de, yaptığı açıklamada, 'Görüşmeler yapıcı geçti' ifadelerini kullandı. 

Rus heyeti tarafından yapılan açıklamada ise şunlar denildi: 'Bazı maddeler üzerinde anlaştık. Ukrayna'nın önerilerini Putin'e ileteceğiz. Putin-Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün.'

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: KİEV VE ÇERNİGİV ÇEVRESİNDE ASKERİ FAALİYETLERİ AZALTIYORUZ
Diğer yandan, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, Kiev ve Çernigiv kentleri çevresinde askeri faaliyetlerini 'büyük oranda azaltacaklarını' açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, 'Harekatın birinci aşamasındaki ana görevler genel itibarıyla yerine getirildi. Bu, Donbass'ın özgürleştirilmesi olan ana hedefe ulaşmaya odaklanma ve temel çabaları bu hedefe yönlendirme imkanı sunuyor' ifadelerini kullandı.

RUSYA'DAN 'AB, KIRIM VE DONBASS' AÇIKLAMASI
Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere heyetindeki isimlerden Vladimir Medinskiy, toplantı sonrası konuştu.

'Ukrayna askeri yolla Kırım ve Donbass'a dönme arzusundan vazgeçti' diyen Medinskiy, 'Rusya, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı değil' ifadesini kullandı.

ZAHAROVA'DAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin çabalarından övgüyle bahsederek, 'Türkiye diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldı. Bu Rusofobik kampanya ne Türk hükümetini ne de bir bütün olarak halkı içine çekebildi. Ankara’nın dengeli çizgisi de dahil olmak üzere, bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin Ukrayna tarafıyla müzakerelere katkı sunma teklifini kabul ettik. Türkiye’ye yürüttüğü arabuluculuk çabaları, özellikle Rusya-Ukrayna müzakereleri ve prensipte durumu çözme çabaları için müteşekkiriz' açıklamalarında bulundu.