Toplumsal Haber Merkezi

Bolivya'da 20 Ekim'de yapılan başkanlık seçimlerinde tekrar seçilerek görevine devam eden Devlet Başkanı Evo Morales'i devirmek isteyen faşist Carlos Mesa destekçisi Amerikancı çeteler, bugün itibarıyla harekete geçti. Yerli halktan olan sosyalist devlet başkanına ve destekçilerine karşı seçimin hemen sonrasında ırkçı saldırılar başlamıştı. Amerikancı çeteler, bugün topyekun saldırıya geçerek darbe girişimine başladı.

RADYO VE TV'LER BASILDI
Amerikan askeri üslerinin yeniden açılacağını, yerlilerin iktidardan kovulacağını vaadeden ceteler, üç kentte harekete geçti. Polisten ve ordudan bazı kaçakların da destek verdiği çeteler yerel meclisleri, radyo ve televizyonları bastı. Basılan yerler arasında Bolivya Devlet Radyosu ve Televizyonu da var. Kurumun çalışanları da rehin alındı.

BAŞKAN KAÇIRILDI, VALİNİN EVİ YAKILDI
Öte yandan Bolivya Meclis Başkanı Victor Borda'nın, çeteler tarafından dövülerek kaçırıldığı bilgisi var. Ayrıca, çetelerin harekete geçtiği kentlerden biri olan Oruro'da valisi Victor Hugo Vaskez'in evi yakıldı. Valinin evinde üç kişinin yanarak can verdiği, bunlardan birinin de valinin kızı olduğu bilgisi var.

https://twitter.com/habertoplumsal/status/1193498448210923521?s=20

Evo Morales, tüm tarafları demokrasiye saygı göstermeye çağıran bir açıklama yapmış ve orduya sokağa inmeme emri verdiğini duyurmuştu. Bugün Bolivya Ordusu "halkla karşı karşıya gelmeyeceklerine dair" bir açıklama yaptı.

Yaşanan katliamlar bu kararın her an değişebileceğini düşündürürken, ülkenin dört bir yanından köylüler ve yerliler, halkçı iktidarı korumak için başkent La Paz'a yürüyor.

https://twitter.com/habertoplumsal/status/1193490735162699776?s=20