Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı yayımladığı son raporda, ülkelerin ve şirketlerin yarattığı çevre kirliliği nedeniyle bir yılda yaşanan can kaybı sayısının Covid-19 kaynaklı ölümlerden daha fazla olduğunu bildirdi. Bazı zehirli kimyasalları yasaklamak için 'acil ve büyük çaplı eylem' çağrısında bulundu.

Raporun yazarlarından BM Özel Raportörü David Boyd, Covid-19'la mücadelenin başlamasından bu yana küresel çevre kirliliği risklerinin yönetiminin başarısız kaldığını belirtti.

Boyd, Covid-19'un şimdiye kadar 5,9 milyon can kaybına yol açarken haşere ilacı, plastik ve elektronik atıkların sebep olduğu çevre kirliliğinin her yıl en az 9 milyon kişinin erken ölümüne sebebiyet verdiğini, çevre kirliliğinin Covid-19'dan daha ölümcül olduğunu kaydetti.

Covid-19'la mücadelenin çevre kirliliği gündemini ikinci plana atmaması gerektiğini vurgulayan Boyd, teflon tencere gibi ev ürünlerinde kullanılan ve kansere yol açan polifloroalkil ve perfloroalkilin gibi hammaddelerin kullanımının yasaklanması gerektiğini belirtti.

Boyd, 'Kirlilik, temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre hakkının yaygın şekilde ihlal edilmesine neden oluyor.' dedi.

Ayrıca raporda genelde nükleer test bölgelerini tanımlamak için kullanılan "kurban bölgeleri" teriminin iklim değişikliği nedeniyle yaşanamaz hale gelen, aşırı derecede kirlenmiş herhangi bir yeri kapsayacak şekilde genişletildiği dikkat çekti. Bu alanların temizlenmesini ve aşırı durumlarda, kirlilikten etkilenen çoğu yoksul, marjinal ve yerli toplulukların bu bölgeleri terk etmesinin sağlanması talep edildi.

BM Çevre Programı'nın çevre kirliliğine dair raporu, BM İnsan Hakları Konseyinin gelecek ay Nairobi'deki toplantılarında masaya yatırılacak.