Toplumsal Dış Haberler

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), salı günü bir ifade hürriyeti davasının sonucunu açıkladı. Davayı AİHM’e götüren İngiliz uyruklu sanatçı Michael Dickinson’ın geçen yılın temmuz ayında İngiltere’de hayatını yitirdiği düşünülüyor.

AİHM, Türkiye’de yaşayan İngiliz bir sanatçının ifade hürriyetinin sanatçının o dönem başbakan olan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaretten mahkum edilerek ihlal edildiğini açıkladı.

IRAK İŞGALİNE KARŞI ÇIKMIŞTI
Sanatçı Michael Dickinson, 2006’da AKP hükümetinin ABD’nin Irak savaşına verdiği desteğe karşı bir eyleme katıldığında 20 yıldır Türkiye’de yaşıyordu. Bu savaşa Dickinson’ın kendi ülkesi de katılmasına rağmen Dickinson savaşa karşı çıkıyordu. Dickinson, katıldığı eylemde Erdoğan’ın kafasının Amerikan bayrağı renklerine boyanmış bir köpeğe iliştirildiği bir pankart taşımış; bu pankart dolayısıyla hakkında bir soruşturma açılmıştı. Dickinson, duruşmaya katıldığında bu pankartı yeniden açmış; bu sebeple birkaç gün hapiste kalmıştı.

2009’DA TAZMİNATA MAHKUM EDİLDİ
Dickinson, bu ilk davadan beraat etmişti. Ancak 2009’da karar bozuldu. Ertesi yıl, mahkemenin Erdoğan’ın şahsiyetine hakaret olarak nitelendirdiği suç için Dickinson’ın 3 bin avroya denk gelen bir tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

Kararın ardından Ajans France Presse’e verdiği demeçte Dickinson, “Sadece siyasi görüşümü dile getirdim” diye konuşmuştu.

DAVAYI AİHM’E GÖTÜRDÜ
Dickinson davayı AİHM’ye götürdü. Burada yargıçlar, oy birliğiyle Türkiye’nin kendisine 2 bin avro tazminat ödemesine karar verdi.

Dickinson, İngiliz basınının arkadaşlarının ifadelerine dayandırdığı haberlere göre 2020 Temmuz’unda peritonit nedeniyle İngiltere’de öldü. Dickinson’un öldüğü iddiası sadece arkadaşlarının ifadesine dayanıyor.

HÂLÂ PES ETMEMİŞTİ
Dickinson, iletişim bilgisi olmayan websitesinde görsel tasarım çalışmalarını ve kendi kişisel fotoğraflarını da yayımlıyordu. Aldığı cezaya rağmen pes etmemiş, 2006’daki eylemde taşıdığı pankartın görselini de sitesine eklemişti.

Bir ailesi olmadığı anlaşılan, uzun süre belli bir yerde yaşamayan, adres bilgilerine ulaşılamayan sanatçının ölüp ölmediği bilgisi bile kesin değil.