Toplumsal Dış Haberler

Dün gerçekleştirilen devir teslim töreniyle Joe Biden, ABD’nin 46. Başkanı oldu. Eski Başkan Bill Clinton ve eşi, Eski Başkan adayı Hillary Clinton, Trump’tan önceki Demokrat Başkan Barack Obama’nın katıldığı törenin birlik teması öne çıktı.

Törende, siyahi şair Amanda Gorman da konuştu. Gorman törende “Black Live Matters” sloganını hatırlatarak “Benim için kelimeler önemlidir (Word matters)” diye konuştu. Gorman “Bu açılışı benim için önemli kılan da bu” dedi.

Devir teslim töreni, havai fişek gösterileriyle sona ererken yeni ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, gösterileri Beyaz Saray balkonundan izledi.

'AMERİKAN HALKI GÜÇLÜKLERİ BİRLİKTE AŞABİLİR'
Törene eski ABD Başkanı Barack Obama da katıldı. Eski Başkan, devir teslim töreni mesajında “Amerikalılar olarak farklılıklarımızdan daha çok ortak noktamız var” dedi. Obama “Amerikan halkı, güçlükleri birlikte aşabilir” ifadelerini kullandı.

CLINTON: SENİNLE YÜRÜMEYE HAZIRIZ
Eski Başkan Bill Clinton ve George W. Bush da Biden’ı kutlayan eski Amerikan başkanları kervanına katıldı. Clinton, mesajında Biden’a “Orada olmandan mutluyum. Bugün bizim için konuştun; bundan sonra bizi yöneteceksin. Seninle yürümeye hazırız” dedi.

'BU ÜLKEYE BAŞKANLIK YAPTIĞIMIZ İÇİN ŞANSLIYIZ'
Bush ise törende okunan mesajında, Obama ve Biden’ı kastederek “Üçümüzün de barışçıl bir iktidar değişiminden bahsediyor olmamızın ülkemizin kurumsal bütünlüğü için” çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. Eski Başkan Bush “koca yürekli insanlar, bu ülkeye başkanlık yaptığımız için şanslıyız” ifadelerini kullandı.

Kamala Haris ise, Başkan Yardımcısı olarak verdiği ilk mesajında "Amerikan halkı olarak cesur, korkusuz ve hırslıyız. Her şeyin üstesinden gelebiliriz, ayağa kalkacağımıza inancımız tam” diye konuştu.