AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 14 Haziran'da yapılacak NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Joe Biden’la görüşmesi öncesinde Biden yönetiminden Ankara'ya bugün Dışişleri Bakan Yardımcısı düzeyinde bir ziyaret gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, CNN Türk'e yaptığı açıklamada ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı S-400 yaptırımları için alternatifler sunduklarını belirterek "Karar Türkiye'nin" dedi.

'BAŞKAN ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRECEK'
Ankara'daki temasları sonrası CNN Türk'ten Sena Alkan'ın sorularını yanıtlayan Sherman, 14 Haziran'da gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin şunları söyledi:

Bu zirvenin pozitif yönleri vurgulamak için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Başkan endişeleri dile getirecek. İnsan hakları ve demokrasi konusunda özellikle Türkiye'nin nasıl bir yola gittiği konusundaki endişeleri dile getirecek. Türkiye stratejik bir müttefik ve dünyaca tanınan bir güç. Çok yakından çalışıyoruz. Türkiye ile Afganistan-Libya konularında herkesin küresel kurallara uyması için de birlikte çalışıyoruz, küresel dünya düzeni için de.

ABD'li Bakan Yardımcısı, ayrıca şunları kaydetti:

S-400'leri almak NATO ittifakında sorun yaratıyor. Alternatif sunduk, tam olarak ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Umarım ortak bir yol bulabileceğiz. Bu teknik detay bir konu değil, siyasi bir şey değil. Türkiye durumun farkında, atması gereken adımları biliyor. Nasıl bu adımların atılacağını da görüştük, bu Türkiye'nin kararı olacak.

‘İŞ İNSANLARI ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK ARIYORLAR’
Wendy Sherman, "ABD'nin YPG ile ilişkisinin tek amacı IŞİD'i yenmek" dedi.

Sherman, Suriye'de önceki gün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriniyse "göstermelik" diye niteledi ve "Rusların demokratik seçimler için diyaloğa girme niyeti olmadığı"nı ileri sürdü. Türkiye’ylekonomi alanındaki "işbirliği"ne dairse "Herkes büyük bir potansiyelden bahsediyor işbirliği için ama iş insanları öngörülebilirlik arıyorlar. Bu tarz endişeler var bizim aklımızda" ifadelerini kullandı.

ABD'li bakan yardımcısı "Cumhurbaşkanı İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye karar verdiğinde bu kadın hakları için çok kötü oldu. Çok üzüldük, bu tarz şeyler endişe yaratıyor" dedi.