G7 Zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, tahliyelerin sürdüğü Kabil’deki havalimanına “bir terör saldırısı düzenlenebileceğini” söyledi. Biden, “Tahliyeler ne kadar erken tamamlanırsa o kadar iyi” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulundu.

Afganistan’daki gelişmelerle ilgili konuşan Biden, Afganların tahliye edildiği Kabil havalimanına ‘bir terör saldırısı düzenlenebileceğini’ söyledi.

Biden tehlikenin büyüdüğünü ve 31 Ağustos gününe kadar tüm ABD askerlerini ülkeden çekme planına sadık alacaklarını kaydederek her geçen gün riskin arttığını belirtti. Cihatçı örgüt IŞİD’in Afganistan’daki uzantısının havaalanına saldırı düzenleyebileceğini ifade eden Biden, “Tahliyeler ne kadar erken tamamlanırsa o kadar iyi” dedi.

Afganistan’daki IŞİD unsurlarının ülkede kontrolü ele geçiren bir diğer radikal İslamcı örgüt Taliban’ı ‘düşman’ olarak nitelendirdiğine değinen Biden, Taliban’ı sarsmak ve yabancıların hedef alınması için bir saldırı ihtimalinin ‘mantıklı’ olduğunu ifade etti.

'TALİBAN'IN SÖZÜNE GÜVENMEYECEĞİZ' 
Zirvede İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Biden’dan tahliyeler için Amerikan askerlerinin çekilme sürecini uzatmasını istemişti.

G7’de konuşulan başlıklara da değinen Biden, Afganistan’da kurulacak yeni yönetimin tanınmasının ‘çok sayıda koşula bağlanması konusunda görüş birliği sağladıklarını’ belirtti.

Biden, Taliban’ın sözüne güvenmemek konusunda hemfikir olduklarını dile getirerek “Taliban’ın eylemlerine göre karar vereceğiz ve tüm adımlarımızı birlikte atacağız. Belirleyici faktör, Taliban’ın uluslararası yükümlülükleri yerine getirip getirmeyeceği ve Afganistan’ın yeniden terörizmin üssü olmasını önleyip önlemeyeceği” şeklinde konuştu.