ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Kabil'deki son durum hakkında ilk kez konuştu. Biden, "Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerlerinin savaşmayacağını ve savaşmaması gerektiğini" söyledi.

ABD Başkanı, tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldırması durumunda sert ve hızlı karşılık vereceklerini Taliban'a ilettiklerini söyledi.

Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Başkan yardımcısıyken çok net şekilde ifade ettim bugün terörist tehdidi yeniden Afganistan'ın ötesine sıçradı. Birçok ülkede terörle mücadele operasyonu yürütüyoruz. Terörle mücadele kapasiteleri geliştirdik. Net bir şekilde tehditleri tepeden takip edebilecek durumdayız. Ya bu anlaşmaya sadık kalacaktım ya da yeniden Taliban ile savaş riskini göze alacaktım. Burada bir ateşkes olmayacaktı. Binlerce Amerikalı tekrardan savaşa girecekti. Otuzuncu yılına girecekti savaş. Net bir şekilde kararımın arkasındayım. Hala oradayız. Acil durum planları hazırladık. ABD halkına söz verdim, bu olay beklediğimizden hızlı gelişti.

'ÖNCEKİ HATALARIMIZI TEKRAR ETMEYECEĞİM'

Kaç nesil Amerikalı daha gitsin oraya Afgan askerleri savaşmazken? Geçmişteki hatalarımızı tekrar etmeyeceğim. Bir ülkeyi yeniden yapmak askeri birliklerle yeniden inşaa etmek bunlar bizim artık tekrar etme lüksümüz olmayan hatalar. Afganistan'da gördüğümüz kareler çok acı. Afgan halkına desteğimizi kesmeyeceğiz.