Fransa basınındaki haberlere göre, Ulusal Mali Savcılık Ofisinin (PNF) talimatıyla Fransız Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bulunduğu Champs-Elysees Caddesi üzerindeki McKinsey binasında arama başlatıldı.

Aramanın 31 Mart'ta açılan ve haksız kazanç elde etme ile yolsuzluk yapma kapsamındaki soruşturmaya ilişkin yapıldığı ifade ediliyor.

Fransa Senatosunca oluşturulan komite, 17 Mart'ta kamuoyuyla paylaştığı raporda, McKinsey'in son 10 yıldır kurum vergilerini ödemediğini bildirmişti.

Raporda, 2018-2021'de McKinsey ile yapılan sözleşmelerin bedelinin iki katından fazla artarak 1 milyar avronun üzerine çıktığı kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise şirkete arka çıkarak, Senatonun McKinsey'e yönelttiği yolsuzluk suçlamalarının doğru olmadığını savunmuştu.

DAMAT ALBAYRAK TÜRKİYE’YE GETİRMİŞTİ
Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yılında BM zirvesi için gittiği New York’ta “Ekonomide önemli adımlar atacağız” demişti.

Yeni ekonomi programı bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’ni işaret eden Albayrak, “Uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdik. 16 bakanlıktan temsilcilerin bulunduğu bu ofis, tüm hedeflerimizi ve sonuçlarımızı her çeyrekte kontrol edecek” ifadelerini kullanmıştı.

Hükümet, Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında Maliyet ve Dönüşüm Ofisi’nin kurulacağını açıklamıştı. Bakanlık temsilcilerinin de yer alacağı ofis için McKinsey’den danışmanlık hizmeti alınacağı belirtilmişti.

Muhalefet, şirketle iş yapılmasına karşı çıkmıştı. Erdoğan’ın da “Biz bize yeteriz” demesinin ardından şirketten danışmanlık hizmeti alınmasından vazgeçilmişti.

Ancak Türkiye’nin McKinsey firmasından geçen yıl hizmet alındığı ortaya çıkmıştı.