Önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Rusya'nın devlet tahvillerinin notunu daha da düşürerek 'çöp' seviyesine indirirken, ülkenin yakında borçlarını ödeyemez duruma düşebileceğini bildirdi.

Fitch, Rusya'nın statüsünü yatırım yapılabilir ülkeler seviyesinden aşağıya indirdikten sadece birkaç gün sonra, neredeyse en düşük seviyeye düşürdü. Bu, Ukrayna operasyonunun ardından kapsamlı yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya'nın ekonomik düzenine inen son darbe oldu.

Bu hafta Moskova hükümeti, devlet tahvillerinin vadesi gelen faiz ödemelerinin yaptırımlardan etkilenebileceğini bildirmişti.

'BAZI BORÇLAR ÖDENMEYEBİLİR'
Fitch "Yaptırımların baskısının giderek daha çok hissedilmesi ve enerji ticaretini sınırlayacak öneriler, Rusya'nın siyasi bir yanıt verme ihtimalini artırıyor. Bunlar arasında en azından bazı devlet borçlarının seçilerek ödenmemesi de olabilir" diyor.

ABD merkezli Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bu açıklaması, ABD ve İngiltere'nin Rus petrolünü yasaklama planlarını duyurmasından sonra yapıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, "Rusya ekonomisinin can damarı"nı hedeflediklerini söyledi.

Avrupa Birliği de Rusya doğal gazına bağımlılığını yıllara yayarak 2030'a kadar azaltmayı planladığını bildirdi.

'BORÇLARIMIZI ÖDEYECEĞİZ AMA...'
Önemli bir petrol ihracatçısı olan Rusya'ya yönelik bu tür adımlarla, Moskova'nın mali imkanlarının iyice sınırlanması hedefleniyor. Ama uzmanlar bu tür adımların küresel piyasalarda petrol ve doğal gaz fiyatlarını muhtemelen daha da artırarak bütün ülkeleri etkileyeceği uyarıları yapıyor.

Pazar günü Rusya hükümeti, yatırımcılara, kamu borçlarını ödemeyi sürdüreceğini söyledi.

Ama aynı zamanda enerji sektörüne uygulanan uluslararası yaptırımların, mali yükümlülüklerini yerine getirme imkanlarını ve arzusunu sınırlayabileceği uyarısını da yaptı.

Rusya Maliye Bakanlığı açıklamasında "Ülke dışından yatırım yapanlara bu tür ödemelerin gerçekleştirilmesi olasılığı, yabancı devletlerin Rusya Federasyonu'na yönelik sınırlayıcı önlemlere bağlı olacaktır" denildi.