Ercan Çankaya

Batı akademisinin ve sözümona Batı 'Marksizmi'nin son yıllardaki 'yıldız'larından biri olan Slovaj Zizek, geçtiğimiz gün emperyalist Batı basının 'amiral gemiler'inden olan İngiliz The Guardian gazetesinde "Pasifizm, Ukrayna'daki savaşa yanlış bir tepkidir", "Pacifism is the wrong response to the war in Ukraine" başlıklı bir makale aldı. 

Yazısında Ukrayna'daki Neonazi çetelere övgüler dizen Zizek, "pragmatik hesaplara meydan okudular" dedi ve "onlara en azından tam destek borçluyuz ve bunu yapmak için daha güçlü bir NATO'ya ihtiyacımız var" diyerek NATO'yu Ukrayna'daki savaşa daha açık bir destek vermeye çağırdı. NATO'ya destek verirken de "ABD siyasetinin uzantısı olunmamalı" gibi akıllara zarar bir öneride bulundu. 
Solcuların, Ukrayna'daki savaşın "NATO sanayi-askeri kompleksinin çıkarına olduğunu iddia etmelerini"eleştiren Zizek, solun "Ukrayna'nın NATO'nun endüstriyel askeri kompleksinin elinde oyuncak olduğu" iddialarını da reddetti. 

Yazısında Amerikan dilbilimci ve düşünür Noam Chomsky'i de eleştiren Zizek, "Ukrayna savaşının yol açtığı kafa karışıklığı, Henry Kissinger ve Noam Chomsky gibi 'siyasi yelpazenin karşıt uçlarından gelen ve sık sık çatışan garip dostlar üretiyor. Ancak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline gelince, her ikisi de son zamanlarda Ukrayna'nın daha hızlı bir barış anlaşması elde etmek için bazı topraklar üzerindeki iddiasından vazgeçecek bir anlaşmayı düşünmesini savundu" ifadesini kullandı. 

'AVRASYACILIK BUGÜNÜN FAŞİZMİDİR'
Avrasyacı üçüncü yol fikrine 'faşizm' diyen Zizek, "'Avrasyalı' bir üçüncü yol fikri, bugünün faşizminin bir biçimidir" dedi. 

"Bugün kesinlikle Ukrayna'nın arkasında durmayan kişi solcu olamaz" diyen Zizek, Nazi Almanyasının 22 Haziran 1941 tarihinde şafak vakti savaş ilan etmeden aniden Sovyetler Birliği'nin tüm batı sınırına saldırdığı tarihin en büyük işgal hareketinin yıldönümü arefesinde yazdığı yazıda "Rusya'ya "anlayış gösteren" bir solcu olmak, Almanya Sovyetler Birliği'ne saldırmadan önce, İngiltere ve Fransa'ya yönelik Alman "anti-emperyalist" retoriğini ciddiye alan ve Almanya'nın Rusya'ya karşı savaşında tarafsızlığı savunan solculardan biri olmak gibidir" sözleriyle sola hakaret etmekten de geri durmadı.