Ercan Çankaya

NBC’de, POMED (Project on Middle East Democracy) adlı Neo-Con think-tank kuruluşu çalışanı Merve Tahiroğlu imzasıyla yayımlanan analizde, Joe Biden’ın seçim döneminde demokrasi ve insan haklarını ABD dış politikasının merkezine koyma sözünün Türkiye’yi zor bırakacağı iddia ediliyor. Analize göre son 10 yılda giderek otoriter bir rotaya giren AKP hükümeti, yeni bir tercihle karşı karşıya kalacak.

Analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika tercihlerinin ABD’nin sadece dış politika çıkarlarını değil, Amerikan vatandaşlarının güvenliğini de tehdit ettiği iddia ediliyor.

‘TRUMP, ERDOĞAN’IN OTORİTER POLİTİKALARINA DESTEK VERDİ’
Analize göre ABD Eski Başkanı Donald Trump, Erdoğan’ın otoriteryen politikalarını onaylamanın ötesinde destek veriyordu. Barack Obama’ysa görmezden geliyordu. Her iki yaklaşım da Erdoğan’a Türk demokrasisini ortadan kaldırması için uygun bir uluslararası konjonktür yarattı.

Amerikalı akademisyen Henri Barkey’in ve iş adamı Osman Kavala’nın mahkemelerinin devam ettiği belirtilen yazıda, her iki ismin de casusluktan ve 15 Temmuz’daki darbe girişimine yardım ve yataklıktan müebbet hapisle yargılanladığı vurgulanıyor.

‘KOVUŞTURMA TAMAMEN ERDOĞAN’IN KONTROLÜNDE YÜRÜYOR’
İki ismin de haklarında somut bir delilin olmadığı belirtilen yazıda, kovuşturmanın tamamen Erdoğan’ın kontrolünde yürüdüğünün altı çiziliyor. Henri Barkey kastedilerek davanın, Türkiye’deki ABD vatandaşları ve çalışanlarına yönelik yürütülen siyasi kovuşturmaların en sonuncusu olduğu öne sürülüyor.

‘ABD DIŞ POLİTİKASINDA AKDENİZ DAHA ÖNCELİKLİ’
Analizde ABD’li yetkililerin Türkiye’yle ilişkilerde bu dava sürecini öne çıkarmayı tercih etmeyebileceğinin altı çiziliyor. Bu konuyu en üst düzeyden dile getirmenin NATO’dan giderek uzaklaşan Türkiye’yi düşmanlaştırarak daha da Rusya ve Çin’in kucağına itebileceği öne sürülüyor. ABD iktidarının, Türkiye’yle ilişkilerde Türkiye’nin daha çok Akdeniz’deki agresif tutumuna odaklanacağının altı çizilirken Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin güvenliğinin daha öncelikli olduğu vurgulanıyor.

‘DAVAYLA, ABD KARŞITI HİSTERİ KÖRÜKLENİYOR’
Bugünün Türkiyesi’nin uzun bir insan hakları ihlali listesine sahip olduğu vurgulanan haberde Biden yönetiminin stratejik meseleler kadar bu konulara da eğilmesi, özellikle Barkey-Kavala davasına özel bir önem vermesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu davanın her şeyden önce bir Amerikan vatandaşını hedef aldığı iddia edilen yazıda, ayrıca davayla ABD karşıtı histerinin körüklendiği öne sürülüyor. Davanın, doğrudan liberal demokratik değerlere bir saldırı olduğu iddia edilirken Kavala’nın içinde bulunduğu durumun iç ve dış hukuka bir hakaret olduğu dile getiriliyor.