Almanya, İngiltere, İsveç, İsviçre, Finlandiya, Hollanda, Romanya gibi Avrupa ülkelerinde protestolar patlak verirken birçok kentte polis müdahaleleri yaşandı.

Almanya’nın Kassel kentinde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı ve yüz maskelerinin takılmadığı protestolara polisin sert müdahalesi sonucu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Başkent Berlin’de Brandenburg Kapısı’nın önünde sol kitle örgütleri de karşı eylem yaparak “Korona inkarcıları mahallemizden çıksın” pankartı açtı. Ülkede son haftalarda vaka sayısı tekrar arttı ve hükümet nasıl tepki vereceğine önümüzdeki hafta karar verecek. Başbakan Angela Merkel, ülkesinde koronavirüs enfeksiyonları hızlandıkça gevşetilen bazı kısıtlamalarda tekrar eski hale dönülmesi çağrısı yaptı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise 60’tan fazla milletvekilinin koronavirüs kısıtlamalarında protesto hakkının engellenmesine karşı çıkan bir mektup yayınlaması sonrası bu hamleyi destekleyen farklı gruplar gösteriler düzenledi. Yürüyüşü engellemeye çalışan polisler 30’u aşkın eylemciyi gözaltına aldı. Gözaltına direnen kişilerin çok sayıda polis tarafından yere yatırılarak kelepçelendiği görüntülere yansıdı. Finlandiya’da da Covid-19 kısıtlamaları Meclis önünde protesto edildi.

Başkent Helsinki’de yapılan eylemde, “Gerçekler ve sayılar bir araya gelmiyor” gibi ifadelerin yer aldığı pankartlar açıldı. İsveç’in başkenti Stockholm’de ise üç farklı kentte eylem yapan göstericiler Kungstragarden Meydanı’nda kitlesel gösteri düzenledi. Kendilerine “Milenyum” ismini veren grup salgınla mücadelede sürü bağışıklığı stratejisi çerçevesinde alınan önlemlerin kaldırılmasını istedi. İsviçre’de ise 5 binden fazla protestocu, Basel şehrinin 15 kilometre güneydoğusundaki Liestal bölgesinde yaptığı eylemde “Aşı öldürür” sloganları attı. Romanya’daki Covid-19 önlemleri karşıtı eylemlere ise faşist AUR partisinin destek verdiği açıklandı. Hollanda’da da durum benzer. Aşırı sağcı grupların öne çıktığı eylemler başkent Amsterdam olmak üzere birçok kentte düzenlenirken protestoların yapıldığı Leidsekade bölgesi “güvenlik riskli alan” ilan edildi. Amsterdam Belediyesi yaptığı açıklamada, “Eylemciler alandan ayrılmayı reddettiği için otobüslere doldurularak alandan çıkarıldı” duyurusu yaptı.