Toplumsal Haber Merkezi

Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan, bu davadan beraat etmesine rağmen ‘casusluk’ suçlamasıyla yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala'nın bireysel başvurusu bugün Anayasa Mahkemesi’nde görüşüldü.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Osman Kavala'nın bireysel başvurusunda, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Karar, yediye karşı sekiz oy çokluğuyla alındı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) geçen yıl aralık ayında hak ihlali kararı vererek serbest bırakılmasını talep ettiği Kavala, 3 yıldır Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu vekili ve parlamentoda Sosyalist ve Demokrat Grubun başkan yardımcılarından olan Kati Piri, kararın açıklanmasına eş zamanlı olarak Twitter hesabından “Ne yazık ki, Türkiye Anayasa Mahkemesi siyasallaşmış bir kurum haline geldi, ne hukuk ne de adaletle ilgisi yok” ifadelerine yer verdi.

Eski Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü Kati Piri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş hakkında vermiş olduğu ‘derhal sebest bırakılmalı’ kararına ilişkinde paylaşımda bulunmuş ve “Avrupalı yargıçlar konuştu ve -kimseyi şaşırtmayan bir şekilde- Demirtaş'ın masum olmasına rağmen dört yıldır cezaevinde tutulduğu ve derhal serbest bırakılması gerektiği sonucuna vardı.Yeterince hayat mahvoldu. Yeterince acı verildi. Yeterince adaletsizlik yaşandı. Selahattin'i bırakın!" ” ifadelerini kullanmıştı.