Toplumsal Dış Haberler

Covid-19 salgınında bir yıldır beklenen dönemeçe gelindi. Birçok ülkenin ve ilaç tekelinin ürettiği Covid-19 aşıları için 'piyasa' savaşları başladı. Birkaç gündür özellikle bilinçli olarak eksik bilgilerle hazırlanmış grafikler sosyal medyada paylaşılıyor. Haberlerin kayrakları ise çoğunlukla ABD ve İngiltere basını. Özellikle Çin aşısına dair BBC, her gün yeni bir karalama haberi imal ediyor. Hedefe konulan diğer aşı ise Rusya'nın üretimi olan Sputnik V...

Uluslararası tekellerin kendi aşılarını ön plana çıkarma ve sattırma çabası birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de gündemin birinci maddesi haline gelirken, aşı karşıtı gericilere de aradıkları fırsatı verdi. Deforme edilen verilerle hazırlanan grafiklerle meydana çıkan aşı karşıtları Rusya ve Çin'in aşılarını kötüleme çalışmasına başladı. Bu çalışma bir süre sonra sosyal medyada #aşıolmayacağım başlıklı bir kampanyaya dönüştü. Kampanyanın temel sloganı, Türkiye'nin Çin'den getireceği Sinovac' neden diğer ülkelerin sipariş etmediğiydi. Türkiye haricinde Sinovac alan onlarca ülke grafiklere dahil edilmeyince, sanki Çin aşısından sipariş eden bir tük Türkiye'ymiş gibi gösterilmiş oluyordu...

Oysa durum öyle değil. Rusya'nın aşısı Sputnik V için 40 ülkeden toplamda 1,2 milyar doz sipariş alındığı açıkladı. Bu sayı birçok aşıya verilen siparişten daha fazla.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) başkanı Kirill Dmitriev Çarşamba günü BM Genel Kurulu'nun özel bir oturumunda yaptığı açıklamada, Sputnik V aşısıyla ilgili konuştu ve "Dünya nüfusunun yüzde 50'den fazlasını temsil eden 40'tan fazla ülke Sputnik V aşısına ilgi gösterdi" dedi.

Dmitriev, fonun 1,2 milyardan fazla aşı dozu için sipariş aldığını da sözlerine ekledi. Dmitriev, "Özellikle Hindistan, Çin ve Brezilya, Kore, Arjantin ve aşıyı üreten diğer ülkelerle ortaklıklar yoluyla bunların üretimi üzerinde çalışacağız" dedi.

AŞI HAKKINDA BİLİNENLER
Rusya, 11 Ağustos'ta dünyadaki ilk COVID-19 aşısını Sputnik V adı altında tescil ettirdi. Aşı, Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirildi. Aşının testleri 7 Eylül'de Moskova'da başladı ve ilk gönüllüler ilk aşıyı 9 Eylül'de yaptırdı. Denemelerin ön sonuçları, aşının etkinliğinin aşılamadan sonraki 42'nci günde yüzde 95'i aştığını gösteriyor. Hastalar şimdi ikinci dozu aldı.

Rusya'nın yanı sıra Beyaz Rusya, Brezilya, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de klinik araştırmalar yapılıyor.