Toplumsal Dış Haberler

Avrupa Birliği ve İngiltere aşı pasaportu uygulamasına geçiyor. Avrupa Birliği, dün yapılan AB zirvesinde iki aydır konuşulan "Aşı pasaportu" konusunda görüşmelere başladı. Zirvede, AB'nin onayladığı aşıları vurulanlara vize verilmesi gündeme geldi. Türkiye'de kullanılan Çin yapımı aşıysa AB'den henüz onay almadı.

27 AB ülkesi lideri “Dijital Aşı Pasaportu” konusunda anlaşırken, bunu “AB tarafından kabul edilen, AB'den onay alan aşılar” koşuluna bağladı.

Dijital Aşı Pasaportu uygulamasına önümüzdeki yaz aylarında geçilecek.

ÇİN AŞISININ AB ONAYI YOK
Türkiye'de kullanılan Çin’in geliştirdiği Coronavirüs aşısı AB'den onay almadı. Çin'de aşıyı geliştirenler, onay almak için AB’ye başvurmadı bile.

Öte yandan Ruslar, kendi aşıları için AB onay kurumu olan EMA'ya başvurdu.

AB DIŞI ÜLKELERE VİZE ZOR
Zirveden sonra yaptığı açıklamada Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa Konseyi'nde Dijital Aşı Pasaportu'na ihtiyaç olduğu konusunda bir mutabakat olduğunu duyurdu. Bunun yaz aylarına kadar hazır olmasını umduğunu belirten Merkel, “Ancak aşı belgesinin seyahat için önkoşul olması konusunda henüz siyasi bir karar yok” diye konuştu.

Bu karar çıkmadığı sürece, AB dışı ve risk bölgesi ilan edilen ülkelere vize verilmesi de zor görünüyor.

PASAPORT KARŞITI KAMPANYA
AB ülkeleriyle birlikte İngiltere de aşı pasaportu uygulamasına geçecek. Öte yandan pasaport uygulamasına geçileceği duyurulan ülkede, pasaport karşıtı kampanya da başladı.

Salı günü, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un aşı pasaportu uygulamasını gözden geçirmeye başladıklarını ilan etmesinin ardından aşı karşıtları online bir imza kampanyası başlattı. Aşı pasaportunun Covid-19 olmayı reddeden kişilerin sosyal haklarını kısıtlamakta kullanılabileceğini belirtti.

Aşı olmanın zorunlu olmadığı öne sürülen bildiride, aşı pasaportunun da kabul edilemez olduğu ilan edildi.