Çeviri: Ercan Çankaya

The Guardian’da yayımlanan analiz, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği uzay programını Erdoğan’ın Türkiye’yi küresel bir güç olarak görme hayalinin bir uzantısı olarak değerlendiriyor.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hem dünya sahnesinde hem de uzayda diğer ülkelerle rekabet eden bir ülke olması planları dahilinde 10 yıllık kapsamlı bir uzay programı açıkladı.

Salı akşam bir televizyon programında konuşan Erdoğan, kapsamlı programın ilk amacının 2023’te ay yüzeyine Türkiye’nin ilk uzay aracını indirmek olduğunu söyledi.

Programın diğer hedefleri arasında Türk astronotları uzaya göndermek, bir Türk uzay limanı inşa etmek, sofistike bir uydu ve meteoroloji teknolojisi geliştirmek yer alıyor.

Erdoğan, “Ayaklarımız Dünya’da olacak ama gözlerimiz uzayda olacak. Köklerimiz dünyada olacak ama dallarımız gökyüzünde olacak” diyor.

‘YENİ OSMANLICI HAYALLERİN BİR UZANTISI’
Erdoğan’ın bu sözlerinin, Türkiye’yi bir dünya gücü olarak yeniden kurma şeklindeki Yeni Osmanlıcı hayallerinin bir uzantısı olarak değerlendirildiği analizde, Türk Uzay Ajansı (TUA) belirlenen hedefleri yerine getirebilirse Türkiye dünya çapında uzay araştırması yapabileN az sayıda ülkeden biri olacak.

‘İKİ YILDIR ATIL DURUMDAYDI'
AKP, 2018 seçimlerinde bir uzay ajansı kurma sözü vermiş; seçimlerden galip çıkmasının ardından aynı yıl ajansı kurmuştu. Ancak Ajans, bugüne kadar atıl bir durumda kalmıştı.

Muhalefet, uzay ajansının yarattığı astronomik maliyetlere dikkat çekerken iktidar, uzay çalışmalarının hem yeni iş alanları yaratacağını hem de beyin göçünü azaltacağını iddia ediyor.

Erdoğan, konuşmasında uzay programının maliyetinden söz etmedi. Fakat Türkiye’nin son birkaç yılda roket ve insansız hava aracı teknolojisinde önemli başarılar elde ettiği ve bu teknolojik başarılarının, Suriye, Libya ve özellikle Dağlık Karabağ’da askeri başarıları beraberinde getirdiği biliniyor.

SON YILLARDA ROKET TEKNOLOJİSİNDE  İLERLEME KAYDEDİLDİ
Devlete ait roket ve füze üreticisi Roketsan, geçen yıl Kasım ayında bir sondaj roketini uzaya başarıyla fırlattıklarını rapor etmişti. Aynı ay, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’le ortaklaşa uzaya yeni nesil TürkSAT 5A bir haberleşme uydusu fırlatılmıştı.

Kapsamlı uzay programının insansız hava aracı girişimi gibi başarılı mı olacağı yoksa 2018’den sonraki iki yıllık süreçte olduğu gibi atıl bir halde mi kalacağı ilerleyen zamanlarda belli olacak.