Çeviri: Ercan Çankaya

Aijac isimli siyasi analiz sitesinde Oved Lobel imzasıyla yayımlanan makalede, Joe Biden döneminde Türkiye-ABD ilişkilerinin belirsizlik ve gerginliklere gebe olduğu belirtildi.

Erdoğan’ın iktidara yeni gelmiş olan Biden yönetimiyle kötü bir başlangıç yaptığı belirtilen analizde, Erdoğan hükümetinin Biden’ın seçim zaferini kabul etmesinin bir hafta sürdüğü, Biden yönetimininse hâlâ Türkiye’yle resmi düzeyde ilişki kurmadığına değiniliyor.

ERDOĞAN ÖMÜR BOYU İKTİDAR İSTİYOR
Erdoğan’ın, iktidarını ömür boyu sürdürebilmek için bir yeni anasaya arayışında olduğuna değinilen analizde; “Erdoğan, yeni bir anayasa yapmayı başarabilirse Türk demokrasisinin geriye kalan kırıntılarını da yok edecektir.”deniyor.

TRUMP’IN AKDENİZ POLİTİKALARI DEVAM MI?
Analizde, Joe Biden’ın Aralık 2019’da New York Times’a verdiği röportajdan da bahsedilerek Biden’ın Türkiye’nin Akdeniz’de petrol arama çalışmalarının engellenmesine yönelik demeçlerine değinildi.

Biden’ın 2014’te Obama hükümetinde başkan yardımcısı olduğu sırada ABD’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’yle stratejik müttefikliğinin daha değerli olduğu yönündeki değerlendirmelerinin altı çizilerek Trump döneminde ABD, İsrail, Kıbrıs Cumhuriyeti, Yunanistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında kurulan enerji ve güvenlik ortaklığının Biden hükümetince devralındığı belirtildi. Biden’ın bu ittifakı bozmayacağı, bozması için de bir sebebin olmadığı vurgulandı.

‘S-400 YAPTIRIMLARI AĞIRLAŞTIRILMALI’
Biden hükümetinin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Senato’daki ilk konuşmasında Türkiye’nin S-400’leri satın almasına da değinerek bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin yaptığı şeyin kabul edilemez olduğunu söyledi. Erdoğan’ın Rusya’dan ikinci bir S-400 bataryası daha satın aldığını hatırlatarak Türkiye’ye daha fazla yaptırımın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bütün bu gelişmeler göz önüne alındığında Biden’ın başkanlığı döneminde ABD-Türkiye ilişkilerinin oldukça gerilimli olacağı görülüyor.