Çeviri: Ercan Çankaya

Geçtiğimiz hafta Yunanistan Savunma Bakanı Nikalaos Panagotopulos’la Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer arasında gerçekleşen görüşmenin detayları Yunan basınına sızdı. Yunanistan’ın, Almanya’dan yapımı devam eden, Türkiye’ye teslim edilecek denizaltıların satışından vazgeçmesini istediği öğrenildi. Almanya’nın, Yunan hükümetinin talebini kesin bir dille geri çevirmesi Akdeniz’de Türkiye-Almanya ve Fransa-Yunanistan arasında yeni bir denklem mi kuruluyor sorularına neden oldu.

Hem Alman hem Fransız basınında, uzun süredir Merkel’in Türk hükümetinin Akdeniz ve Ege’deki agresif politikalarına gereğinden fazla müsamaha gösterdiği yorumları yapılıyordu.

MACRON'UN BEKLENTİSİ YÜKSEK AMA...
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Akdeniz’de Türkiye’yle mücadelesinde Almanya’dan daha çok destek beklerken Merkel ise sıklıkla Türkiye’nin bir NATO müttefiki olması ve stratejik öneminin üstünde duruyor; bir NATO müttefikiyle olan çatışmanın mümkün olduğunca en düşük seviyede tutulmasını savunuyordu.

ALMANYA KESİN BİR DİLLE REDDETTİ
Yunan basını, iki Savunma Bakanı arasındaki telefon görüşmesi hakkında kapsamlı duyumlara ulaştı. Yunan Bakan, Alman meslektaşıyla görüşmesinde  Ege ve Doğu Akdeniz’de yayılmacı bir dış politika izlemek için kullanabileceği gerekçesiyle Türkiye’ye teslim edilecek, yapımı devam eden 214 denizaltının inşasının durdurulmasını istedi. Alman Bakan ise meslektaşının bu talebini, üretimi gerçekleştiren Thyssen firmasının 2002’den bu yana Türkiye’yle arasında sözleşme olduğunu belirterek reddetti.

‘YUNANİSTAN ALMAN SİLAHLARIYLA TEHDİT EDİLİYOR’
Berlin’in Yunanistan’ın talebini kesin bir dille reddetmesinin Berlin’in Atina ve Ankara’ya yönelik tutumunu anlamak için kilit önemde olduğu vurgulanan Yunan basınında, “Yunanistan Türkiye’nin elindeki Alman silahlarıyla tehdit ediliyor” yorumları yapıldı.