Hızla özüne dönen Taliban, Afganistan'da kadın hakimlerin işine son verdi...

Terör örgütü Taliban'ın Afganistan'da yönetimi devralmasının ardından önce 'geçici bir süre' olduğu iddia edilerek kadınlar eve kapatılmıştı. Taliban, uygulamaların geçici olmadığı gösteren kararları almayı sürdürüyor. 

Kadınları sosyal hayattan tamamen silmeye çalışan Taliban, ülkedeki 250 kadın hakimin işine son verdi. Kadın hakimlerin hapse attığı binlerce tecavüz, aile içi şiddet ve cinayet suçlusunun ise serbest bırakıldığı öne sürüldü.

CNN International'a konuşan kadın hakimler, sürekli ölüm tehdidi aldıklarını ve mahkum ettikleri suçluların kendilerinden intikam almalarından endişelendiklerini söyledi.

2 çocuk annesi Nabila, rejim tarafından işe geri dönmemeleri emredilen 250 kadın hakimden biri. Bu nedenle yalnızca Taliban üyelerinden değil, bir zamanlar hapse attığı adamların da misilleme yapmasından korktuğunu söyleyen Nabila, "Artık kendimizi güvende hissetmiyoruz; aynı suçlular benim ve ailemin peşinden geliyor. İntikam peşinde olurlarsa Allah korusun” dedi.

Ölüm tehditleri almasının çok uzun sürmediğini belirten Nabila, "Taliban Kabil'e geldikten bir veya iki gün sonra cep telefonumdan arandım ve ölümle tehdit edildim. Numaramı ve evimi değiştirmek zorunda kaldım" dedi.

"KORKUM, ÇOCUKLARIMIN ANNELERİNİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ GÖRMESİ"

Başka bir kadın hakim Bibi ise Taliban Kabil'e girdiğinden beri üç küçük çocuğuyla birlikte saklandığını söyledi. Güvenlik nedeniyle sadece adını kullanan Bibi, "En büyük korkum, çocuklarımın annelerinin öldürüldüğünü görmeleri. Uyuyamıyoruz. Sadece bekliyoruz, normal bir insan gibi yaşamayı bıraktık” diyen Bibi Kabil düştüğü için iş yerinden aceleyle ayrılmak zorunda kaldığını söyledi. Bibi, "Beni bulmanın, vurmanın, öldürmenin hakları olduğunu düşünüyorlar, korkacak kimseleri yok" dedi.

Öte yandan, Afganistan'daki kadın hakimler için riskler, Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinden öncesine dayanıyor. Reuters'e göre, ocak ayında Kabil'de iki kadın yüksek mahkeme yargıcı kimliği belirsiz silahlı kişilerce vurularak öldürüldü, ancak Taliban sorumluluğu reddetti.