Afganistan'da büyük bir patlama daha meydana geldi.

Taliban'ın ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'de bugün havalimanı bölgesinde art arda 2 büyük patlama meydana gelmiş ve 10'un üzerinde can kaybı olduğu bildirilmişti.

Kabil'de büyük bir patlamanın daha yaşandığı bilgisi geldi.

Patlamalarda ölen Amerikan askerinin sayısı 10'a yükseldi.

ABD'den yapılan ilk açıklamalarda 4 Amerikan askerlerinin hayatını kaybettiği, 3 askerin de yaralı olarak kurtarıldığı bildirilmişti.

BBC'nin bir sağlık görevlisine dayandırdığı haberde Kabil Havalimanı’nda meydana gelen patlamalarda en az 60 kişinin öldüğü, 140 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

Taliban Sözcüsü, intihar saldırısı ile ilgili yaptığı açıklamada "Havalimanında ABD kuvvetlerinin güvenlikten sorumlu olduğu bölgede meydana gelen patlamayı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Taliban’ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Havaalanı bölgesinde intihar saldırısı gerçekleşti.

IŞİD SALDIRISINA DAİR İSTİHBARAT ALINDIĞINA İLİŞKİN UYARILAR YAPILMIŞTI

Kabil'deki tahliyeler sürerken başta ABD olmak üzere, Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış ve vatandaşlarına havalimanından uzak durmaları yönünde uyarıda bulunmuştu.  Ancak bu uyarıya rağmen havalimanının kapılarının hâlâ çok kalabalık olduğu belirtiliyordu. 

Saldırıların olabileceğine ilişkin istihbarat alındığı yönünde uyarılar yapılmasına rağmen ülkeden kaçmak isteyenler açıkta akan kanalizasyonların içinden yürüyerek havalimanına ulaşmaya çalıştı. Havalimanı çevresinde yoğun kalabalığın sürdüğüne ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Yapılan saldırının ardından 10'dan fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Son gelen bilgilere göre 4 Amerikan askeri hayatını kaybederken 3 asker de yaralı olarak kurtuldu.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, patlamanın ABD'nin kontrol ettiği bölgede yaşandığını belirterek patlamayı ‘şiddetle kınadıklarını’ ifade etti.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise “Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur.” ifadeleri yer aldı.

ABD’Lİ YETKİLİ İNTİHAR SALDIRISI DEDİ

Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili, patmaya ilişkin ilk bilgilerin intihar saldırısıyönünde olduğunu bildirdi. Yetkili, saldırıda ölenler olduğunu ancak hangi ülkelerden kaç kişinin hayatını kaybettiğinin henüz bilinmediğini söyledi.

EN AZ İKİ PATLAMA

Pentagon basın sözcüsü John Kirby ise iki patlama meydana geldiğini ve 'karmaşık bir saldırı' düzenlendiğini açıkladı. Kirby, saldırılardan birinin havalimanının Abby kapısında düzenlendiğini, ölenler ile yaralılar arasında ABD'liler ile sivillerin bulunduğunu söyledi. Pentagon sözcüsü, Abby Kapısı'nın yakınındaki Baron Oteli'nin içinde veya yakınında en az bir patlamanın daha gerçekleştiğini belirtti.

TALİBAN YETKİLİSİ: EN AZ 13 KİŞİ ÖLDÜ

Al-Jazeera ise Taliban’a dayandırdığı haberinde patlamada en az 10 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bir Taliban yetkilisi İse, Reuters’a yaptığı açıklamada Kabil Havalimanı dışındaki patlamanın aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Yetkili, patlamada çok sayıda Taliban mensubunun da yaralandığını bildirdi.

ŞİDDETLE KINIYORUZ

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, Taliban’ın patlamayı ‘şiddetle kınadığını’ belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Şahin, “İslam Emirliği, ABD kuvvetlerinin güvenlikten sorumlu olduğu bir bölgede meydana gelen Kabil havaalanındaki sivillerin bombalanmasını şiddetle kınıyor. İslam Emirliği, halkının güvenliğine ve korunmasına çok dikkat ediyor.” dedi.

“PATLAMAYI IŞİD ÜSTLENDİ”

Taliban'ın aktardığına göre en az 13 kişi öldüğü, 52 kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlendi.

Politico’nun ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre; Kabil Havaalanı yakınındaki intihar saldırısını IŞİD üstlendi.