Afganistan Devrimci Kadınlar Derneği (RAWA), Afgan kadınlarının desteklenmesi için tüm dünya kadınlarına eylem çağrısında bulundu. Çağrıya cevap veren kadınlar, Afganistan ve Afgan kadınlar için seslerini 1 Eylül’de sosyal medyada yükseltti. 25 Eylül Cumartesi günü mücadeleyi sokaklara da taşımak için hazırlıklarını sürdürüyorlar. “Afgan kadınlar özgür olana kadar hiçbirimiz özgür değiliz” sloganıyla hareket geçen RAWA, çağrısından şunları aktardı: “Dünyanın kadınları ve tüm müttefiklerimiz Afganistan’daki kadınlar için ayağa kalkıyor, kükreyip öfkeleniyor, farkındayız…”

EMPERYALİZME, MİLİTARİZME, KÖKTENDİNCİLİĞE VE FAŞİZME KARŞI MÜCADELE
BirGün
'den Zilan Akay'ın haberine göre, RAWA, açıklamasında kadınları emperyalizme, militarizme, köktendinciliğe ve faşizme karşı mücadeleye davet etti. Afgan kadınların da tüm savunmasız grupların yanında olduğunu belirterek “Şehrinizde, kasabanızda, okulunuzda küresel bir dayanışma eylemi gerçekleştirin, sokaklarda yükselin” dedi. Yayımladıkları çağrının yayılması için herkesi harekete davet eden dernek tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Yaratıcı, siyasi protestolar ve sanatsal ayaklanmalar düzenleyin. Herkesi davet edin, aktivistlere, öğrencilere, sanatçılara, sosyal adalet gruplarına ve daha fazlasına ulaşın.”

TANIMAYIN, DESTEĞİ SONLANDIRIN
Hükümetlere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ve bölgesel kuruluşlara acilen çağrıda bulunan Afgan kadınlar çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

—Komuta ettiği acımasız gücün ötesinde hiçbir meşruiyeti olmayan ve Afganistan halkını, özellikle kızları ve kadınları terörize eden Taliban hükümetini tanımayı reddedin.
—Finansman, silah temini ve teknik bilgi de dahil olmak üzere Taliban’a her türlü desteği durdurun.
—Emperyalizmi, militarizmi, faşizmi ve köktendinciliği sonlandırın. Kadınların haklarını ticari ve diğer çıkarlar için manipüle etmeyi durdurun ve önleyin.
—Afganistan’da kadınların Taliban’a karşı direnişini destekleyin. Afgan kadınlarına ve insanların kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere demokratik ve insan haklarını kullanmalarına saygı duyun ve destekleyin.
—Ülkeyi terk etmek isteyen kadın ve erkekleri, insan hakları savunucularını, gazetecileri, polis memurlarını, kamu görevlilerini, sporcuları ve LGBTİ+’ları tahliye edin ve güvenli geçişlerini sağlayın.
—Afganistan’daki durumu izlemek için kadınların insan haklarını geliştirme konusunda geçmişe sahip, çoğunluğu kadınlardan oluşan bağımsız bir gözlemci grubu oluşturun.
—Afganistan’daki yerinden edilmiş insanların yeniden yerleştirilmesinin maliyetini finanse etme sorumluluğunu üstlenen ABD ve müttefikleri ile birlikte mültecileri hoş geldiniz.
—Afganistan halkını desteklemek için derhal insani koridorlar açın.
—Afganistan’da ve dünyanın başka yerlerinde devam eden savaşlardan kâr sağlayan silah ticareti politikalarını ve askeri sanayi kompleksini durdurun.