Afgan gazeteci, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'e, "Ne olur Taliban'ı tanımayın" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'da yaşananlarla ilgili değerlendirmelerinin ardından sonra soru cevap kısmına geçti. Bir Afgan gazeteci söz alarak Stoltenberg'e "Ne olur Taliban'ı tanımayın" dedi. 

OLANLARDAN DERS ALMALIYIZ

"Afganistan'da askeri değil siyasi bir çöküş yaşanıyor" diyen Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Afganistan'daki çöküşü görmekten üzüntü duyuyoruz. Buradan dersler çıkarmamız lazım. Geçtiğimiz 20 yıl içinde müttefiklerimize yönelik terör saldırısında bulunulmamıştı. Şu anda gücü elinde bulunduranlar barışçıl bir ortam sağlamak zorundadırlar."

Kabil'deki önceliğimiz tahliye operasyonlarının tamamlanması, çünkü Afganistan 20 yıl önceki gibi değil. Afganistan'da durum son derece üzücü ve endişe verici. Özellikle Türkiye, İngiltere ve ABD'ye teşekkür ediyorum. Havalimanının güvenliğini ve tahliyeyi organize ediyorlar."

"Hızlı ilerleme karşısında şaşırdığınızı söylediniz, 18 yıllık ilerlemenin geri dönüşü nasıl olacak, ABD'nin duruşu nasıl olacak? Buradan neler öğrendik?" sorusuna ise Stoltenberg, şöyle cevap verdi: "Burada öğrenmemiz gereken çok şey var. Çok büyük yatırım yaptı. Biz uluslararası terörizm ile savaşmaya devam edeceğiz. Afganistan'da şu soruyu sormamız gerek; Neden bu yerel güçler buna karşı koyamadılar? Neden Taliban'a karşı koyamadılar? Geçmişte karşı koydukları gibi neden karşı koyamadılar? Çok hızlı bir süreç içinde gerçekleşti bu olanlar. Uluslararası terörizm bizim için zorlu bir sınav olmaya devam ediyor. Derslerimizi aldık, bunları değerlendireceğiz. Asıl odaklanmamız gereken şey insanları Afganistan'dan çıkarmak, kazançlarımızı ve derslerimizi gözden geçirmektir."

"NE OLUR TALİBANI TANIMAYIN"

Ülkedeki kaos hakkında bir süre daha açıklama yapan NATO Genel Sekreteri, toplantının devamında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu sırada Afgan bir gazeteci, Stoltenberg'e "20 sene öncesine geri dönüyoruz. Dünyanın en büyük istihbarat örgütlerine sahip NATO ve AB bir avuç Taliban ile baş edemedi. Lütfen Taliban'ı tanımayın. Ne olur, lütfen Taliban'ı tanımayın. Taliban'ı resmen tanımayın ve bizi aynı pozisyona sokmayın lütfen." dedi. Bu anlarda gazetecinin gözyaşlarına hakim olamaması dikkat çekti.

İşte o anlar:

Kaynak: CNN Türk