Taliban'ın Genelkurmay Başkanı Kari Fasihuddin 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, grubun yakın gelecekte Afganistan'da düzenli bir silahlı kuvvetler kurmayı düşündüğünü söyledi.

Afganistan menşeli TOLOnews'ün haberine göre Fasihuddin, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili istişarelerin devam ettiğini söyledi.

ABD yetkililerine göre, Afgan Ordusu, bir Hava Kuvvetleri ve ABD tarafından sağlanan diğer teçhizata ek olarak, Taliban'a yenilmeden önce 300 bin personele sahipti. Washington, 2002 ve 2017 yılları arasında Afgan güvenlik güçlerine 28 milyar dolarlık silah sağladı ve bu teçhizatın neredeyse tamamı artık Taliban'ın eline geçti.

ASKERLER 'SIĞINMACI' OLDU
Temmuz ayında ABD Başkanı Joe Biden, yaklaşık 300 bin askerin Afganistan'ı savunmaya hazır olduğunu iddia etti. Ancak askerler bir çok noktada savaşmak yerine komşu ülkelere sığınmayı tercih etti.

Geçen hafta Taliban, grubun kontrolü altında olmayan son Afgan eyaleti olan Pençşir'i de ele geçirdi. Ertesi gün Taliban, 2001'den beri BM yaptırım listesinde bulunan Muhammed Hasan Ahund liderliğindeki yeni Afganistan geçici hükümetinin kurulduğunu açıkladı.