Toplumsal Dış Haberler

Covid-19 salgınında bugüne kadar 22 binden fazla vatandaşını kaybeden ABD'nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’i öldürücü virüsle ilgili zamanında bilgi vermemekle suçladı. Oysa salgının ABD'ye ulaştığı ilk günlerde Başkan Donald Trump'ın koronavirüsü önemsemediğini söylediği açıklamaları halen hafızalarda.

Salgının bütün dünya insanlarını ilgilendirdiğini ve bu konuda Almanya ile yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirten Pompeo, Angela Merkel’e övgüler sıraladı. Alman yöneticiler arasında bile salgına ilişkin tam bilgi sahibi olamayanların varlığına dikkat çeken Mike Pompeo, “Ancak bazı dezenformasyon kasıtlıydı. İran'dan veya herhangi bir yerden gelen herhangi bir dezenformasyon gibi ve tehlikeli" ifadelerini kullandı.

Bakan, Çin'in Wuhan kentinde başlayan salgına neden olan virüs hakkındaki bilginin yeterince hızlı verilmediğini ileri sürdü. Mike Pompeo, “Çin hükümeti, Çin Komünist Partisi bu bilgiyi zamanında vermedi. Bu çok büyük talihsizliktir. Nasıl ve nereden başladığını anlamak önemlidir. Virüsün tam olarak nerede ortaya çıktığını gösteren Çin vahşi hayvan pazarlarının raporlarını gördük” dedi.

SORUMLULAR HESAP VERECEK
Bugün için Amerikan ekononomisini ve küresel ekonomiyi sistematik olarak yeniden canlandırmanın önemli olduğunu belirten Mike Pompeo, “Mevcut göreve odaklanmamız gereklidir. Ama, salgın konusunda sorumluları suçlama ve hesap sorma zamanı da gelecektir, buna eminim” diyerek Çin yönetimine gözdağı verdi.