Toplumsal Haber Merkezi

Suriye'de ve Orta Doğu'da izlediği saldırgan politika yüzünden masadan fiili olarak atılan ve Suriye sahasında alanı daralan ABD, Türk askerine düzenlenen hava saldırısından sonra yeniden harekete geçti. ABD'den peş peşe yapılan açıklamalarda "sınırsız destek" sözü verilirken "Türkiye ile iletişim halindeyiz" mesajı verildi.

'TÜRKİYE'YE TAM DESTEK'
İlk açıklama ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft'tan geldi. Craft "Askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" dedi.

Craft, BM Güvenlik Konseyinde, İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere düzenlenen acil toplantıda konuşma yaptı. İdlib'de dün Türk askerlerine yönelik yapılan saldırıyı değerlendiren Kelly Craft, "ABD, dün Türk birliklerine yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu saldırılar tamamen gayrimeşru, anlamsız ve barbarcadır" değerlendirmesinde bulundu. Saldırıda hayatlarını kaybeden askerlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileğini ileten Craft, "Bugünlerde ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye bağlılığını sürdürmekte tereddüt etmeyecektir. Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" diye konuştu. 

Kelly Craft, Suriye'nin kuzeybatısında acil, kalıcı ve doğrulanabilir bir ateşkes için çağrıda bulunarak, "Rusya'yı, savaş uçaklarını acilen yere indirmeye çağırıyoruz. Ayrıca Suriye güçlerini ve destekçisi Rusya'yı 2018'de belirlenen ateşkes sınırlarına çekilmeye davet ediyoruz" dedi. Suriye'deki insani duruma da işaret eden Craft, "Sizlere tekrar soruyorum, öylece oturup olanları izleyecek miyiz? Sessiz mi kalacağız? Ya da bu insanlara yardım mı götüreceğiz? Sesimizi yükseltip 'Yeter artık' demeden önce daha kaç bebeğin donarak can vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İSTİHBARAT VE TEÇHİZAT PAYLAŞIMI
İkinci açıklama ise, aynı dakikalarda Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliden geldi. Bakanlık yetkilisi, Suriye’de Türkiye’ye istihbarat paylaşımı ve teçhizat desteğinde bulunmayı planladıklarını söyledi.

Reuters’a konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi “Türklere desteğin yolları üzerinde çalışıyoruz, bu Amerikan birliklerinin askeri hareketini kapsamayacak” dedi.

'İLETİŞİM HALİNDEYİZ'
Son açıklama ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan geldi. Pompeo "Türkiye ile iletişim halindeyiz, Türkiye'ye nasıl destek olacağımıza dair seçeneklerimizi değerlendiriyoruz" açıklaması yaptı. Pompeo, İdlib'de Türk askerine yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, "Esed rejimi, Rusya ve İran saldırılarına son vermeli" dedi.