S-400’lerin Sinop’ta test edileceği haberleri ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan konu hakkında açıklama geldi. Bakanlık, “Derin endişe duyulduğunu” söyledi

Bakanlık sözcüsü, “Konudan haberdarız. Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini satın almasına karşı çıkmaya gayretle devam ediyoruz. Ankara’nın S-400’ün kullanıma geçirilmesi konusunda çaba göstermeye devam ettiğine dair gelen bilgilerden dolayı da derin endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözcü, 'S-400 almasına karşılık olarak Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının, Washington’ın konuya ne kadar ciddi yaklaştığının işareti olduğunu' belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“S-400 anlaşmasının hem ikili ilişkilerin hem de NATO'yla ilişkilerin önünde hâlâ önemli bir engel teşkil ettiğini, aynı zamanda olası CAATSA yaptırımları açısından risk taşıdığını en üst düzeylerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki üst düzey yetkililerin tutumumuzu anladığından eminiz.”

Türkiye’nin bataryaları test etmek için S-400 hava savunma sistemini Sinop’a sevk ettiği haberleri yansımış, Bloomberg sitesine Ankara'dan bilgi veren kaynaklar sistemin aktive edilmeyeceğini, sadece test yapılacağını söylemişti.