ABD, Çin’in yarı iletken endüstrisini etkileyen yeni ihracat kısıtlamaları getirdi.

Yasak, elektronik tasarım otomasyonu (EDA) ekipmanını, ayrıca iki alt maddeyi, galyum oksit ve elmasları kapsadı. ABD Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) kararında doğrudan Çin'den bahsedilmiyor, ancak kararın Çin'in en modern teknolojilere erişimini engellemek için alındığı ortada.

Galyum oksit ve elmaslar, en yeni nesil çiplerde yarı iletken alt tabakalar için silikon yerine kullanılıyor. Bu tür malzemeler, silikondan farklı olarak daha yüksek voltaj, frekans ve sıcaklık yüklerine dayanabiliyor. Bu sayede bir çip üzerinde transistörlerin ve ara bağlantıların yoğunluğunu kat kat çoğaltmak mümkün olacak.

BIS tarafından uygulanan ihracat kısıtlamaları, tam olarak bu tür gelecek vaat eden teknolojilere yönelik. Pekin Pedagoji Üniversitesi ve Hong Kong Baptist Üniversitesi'nden Prof. Xu Canhao, Sputnik’e verdiği röportajda, bu tür kısıtlamaların kısa vadede Çin yarı iletken endüstrisinin gelişimi üzerinde önemli herhangi bir etkisi olmayacağı görüşünü dile getirdi.

Xu, “Kısıtlamalar 3 nm teknolojisi ile ilgili, oysa Çin şu anda çoğunlukla 28 nm çipler üretiyor, bunlar önceki nesillerin teknolojileri. Mesele şu ki 28 nm çipler olgun bir teknolojidir ve bu teknolojik süreçte üretilen çipler en çok talep görüyor. Çip üreticilerinin başlıca geliri de tam da bu ürünlerden geliyor. Çığır açan teknolojiler şüphesiz önemli, ancak tüm yarı iletken endüstrisinde yalnızca küçük bir paya sahip” diye konuştu.

Üstelik Çin, uzun vadede kendi teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyor, Çin’deki bilimsel düşüncenin Batılı teknolojik çalışmaların izinden gitmesi de şart değil. Çin, yarı iletken endüstrisinde çip üretiminde silisyum karbür kullanmaya yönelik kendi teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Çin, geçtiğimiz yıl araştırma ve geliştirme için gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yüzde 2.44'ünü, yani 441 milyar dolar tahsis etmişti.