Türkiye'nin sınır ötesinde olası operasyonuna 102 Fransız parlamenter, yayımladıkları bildiriyle karşı çıktı. YPG'yi "Kürt müttefikler" olarak tanımlayan Fransız parlamenterler bildiride, "Kürt müttefiklerimize bir kez daha saldırılmasına izin veremeyiz" ifadelerine yer verdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni askeri harekatın milli güvenlik endişeleri açısından zorunlu olduğunu belirterek "30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın operasyon sinyali ile birlikte harekat için hazırlıklar sürerken Fransa'dan YPG'ye destek geldi. Ortak bildiri yayımlayan parlamenterler Türkiye'nin olası Suriye operasyonuna karşı çıkılması çağrısında bulundu.

'TÜRKİYE NATO'DA MERKEZ ROLÜNÜ OYNUYOR'
"Erdoğan'ın savaş çılgınlığına karşı çıkılmalı" başlıklı mektupta senatörler, Türk hükümetinin, "Ukrayna savaşı ile NATO'da merkez rolünü oynama statüsünden faydalanarak Suriye'nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmak için Atlantik İttifakı'nın onayını elde etmeye çalıştığını" ifade etti.

Le Journal du Dimanche gazetesinde yayımlanan bildiride yer alan ifadeler şöyle:

Suriye'nin kuzey ve doğusunda özerk yönetim tarafından kontrol edilen bölgelerde savaşın neden olduğu korkunç koşullara rağmen Kürt, Arap, Asuri-Keldani, Ermeni ve tüm etnik halklar bir arada yaşamakta ve kendilerini demokratik, feminist ve ekolojik bir sistem içinde örgütlemeye çalışıyor ve diyalog içinde barışı inşa etmek için mücadele ediyorlar.

Batılı ülkeler artık Türk ordusu tarafından işlenen ihlalleri görmezden gelmemelidir. Kürt savaşçılarının DEAŞ'a karşı mücadeledeki kararlılığı tüm uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Ancak bugün unutulmuş görünüyorlar. Kürt müttefiklerimize bir kez daha saldırılmasına izin veremeyiz ve vermemeliyiz.