Detoks, toksin yükünden arınmayı sağlamaya çalışan bir süreçtir. Vücuttaki karaciğer, böbrek, barsaklar, cilt, akciğer ve lenf sistemi bu süreçte aktif olarak rol almaktadır. Detoks için ilk yapılması gereken rafine şeker, beyaz un ve früktozdan zengin meşrubatlardan uzak durmaktır.

TOKSİNLERLE DOLU BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ
Aldığımız hava, içtiğimiz su, tükettiğimiz besinler, içinde çalıştığımız ve barındığımız binalar, giydiğimiz kıyafetler, kullandığımız kişisel bakım ürünleri pek çok toksik madde içermektedir. Kişisel bakım ürünleri olarak kullanılan makyaj malzemeleri, kremler, nemlendiriciler, parfümler, tıraş losyonları, spreyler pek çok toksik kimyasalı içermektedir. Bu toksik maddelerin kanserojen oldukları, vücut metabolizmasını bozdukları, kalp ve damar hastalıklarına, karaciğer ve böbrek gibi organ hasarlarına, demansa neden oldukları bilinmektedir.

EN ÖNEMLİ DETOKS ORGANI KARACİĞER
Karaciğer pek çok enzim üreterek toksinleri zararsız hale getirir. Bu enzimlerin üretilebilmesi için dengeli ve çeşitli bir beslenmeye, birçok yardımcı besin maddesine ihtiyaç vardır. Detoks işlemleri sırasında karaciğer ve vücuda en fazla yardımcı olan maddeler A, C, E vitaminleri, antioksidanlar, karotenoidler, koenzim Q10, çinko, selenyum, bakır, manganez, glutatyon, N-asetil sistein, alfa lipoik asit gibi bileşiklerdir.

KAN VERİN, SAUNAYA GİDİN, ORUÇ TUTUN

  1. Doğal gıdalar tüketin: Yeşil, sarı, mavi, mor, turuncu, kırmızı renkli sebze ve meyveler detoksa en fazla yardımcı olan besinlerdir. Bunların arasında özellikle sarımsak, soğan, enginar, havuç, brokoli, Brüksel lahanası önemlidir. Sebze ve meyveler aynı zamanda lif, probiyotik ve prebiyotiklerden zengin gıdalar oldukları için barsaklar yolu ile de toksinlerin atılmasında katkı sağlarlar.
  2. Akşam yemeğini erken yiyin: Bazı günler oruç tutmak, akşam 18’den sonra hiçbir şey yememek vücudun dinlenmesi ve toksinlerin atılmasını sağlar.
  3. Kan verin: Senede üç-dört üniteyi geçmemek kaydıyla kan vermek, toksinlerden kurtarır.
  4. Egzersiz yapın: Fiziksel aktiviterle oluşan terleme, toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
  5. Saunaya gidin: Saunada açılan ter ve yağ bezleriyle toksinler vücuttan atılır. Ağır metaller ve endüstriyel toksinlerden bu şekilde kurtulmak mümkündür.

SAHTE DETOKS ÜRÜNLERİNE DİKKAT
Piyasada detoks yapıcı özellikleri ileri sürülerek pazarlanan birçok katı ve sıvı madde bulunmaktadır. Ne olduğu bilinmeyen bu tür maddelerden uzak durmak sağlık ve ekonomik açıdan yerinde olacaktır. Detoks mucizevi ve sihirli bir yöntem değil, akılcı bir süreçtir.