Değerli Okurlarım,

Çok önemli bir sürece giriyoruz, girdik.

Atatürk’ün ömrünü feda ettiği Türkiye devletiyle, milletiyle büyük sınavdan geçecek.

Atatürk içinde doğduğu, yetiştiği, çıktığı harabeden, canla kanla düşmana karşı kazanılan bir bağımsız ulus devleti yarattı.

Bunu tüm varlığını vererek Osmanlı’nın çürümeye bıraktığı, yabancılara peşkeş çektiği topraklar üzerinde inşa etti. Toprak avcılarının elinden kurtardıklarını siyasi, ekonomik, askeri alanlarda geliştirip, zenginleştirdi. Özgürlüğü, eşitliği, adaleti, bilimi, çağdaş kültürü, temiz Müslümanlığı, huzuru ona kazandırdı. Onu Türk gençliğine emanet ederek gitti.

BUGÜN YAŞADIĞIMIZ TÜRKİYE ATATÜRK'ÜN EFSANEVİ TÜRKİYE'Sİ DEĞİL
Onu çoktan yitirdik.

Gün geçmiyor bir yığın ifşaat dinliyor neler olmuş bitmiş izliyoruz.

İnsanın aklı yapılanları almıyor hele etik olarak hiç hazmedemiyor insan.

Ne yapalım dünya böyle, pek fazla yapacak bir şey yok, gerçekleri görmek gerekiyor, diyenlere içerliyorum.

Bugün gerçek diye bizlere sunulanlar iktidarın isteği üzerine storyteller’ların yarattığı çakma gerçekler, iktidarın görmek istedikleri.

Neden iktidarın görmek istediklerine gerçekler diye bakalım?

O zaman gerçekte yaşamak istediğimiz ülkeyi nasıl hayal edebiliriz?

Büyük gerçek şu ki zamanında efsanevi bir Türkiye vardı. Gördük, yabancılar da gördü, anlattılar, yazdılar.

Önümüzde çok kısa bir zaman var.

Bunu iyi kullanmak, yitirdiğimizi geri kazanmak elimizde.

Görmek istediğimiz ülkenin temel gerçeklerinin neler olması gerektiği üzerine bizler düşünelim, konuşalım, yazalım.

ATATÜRK'ÜN KURDUĞU TÜRKİYE'Yİ GERİ İSTİYORUM
Bunu kim verebilir?

Geçtiğimiz günlerde bu Türkiye’nin Alman modeli Cumhurbaşkanlıkla yapılacağı sözleri ortaya atıldı.

Bunu ilk olarak Aralık 2020’de Kılıçdaroğlu’ndan duyduk.[1] CHP bu öneriyi Ocak 2021’de yeniden dile getirdi.[2] Meral Akşener önce 24 Eylül 2021’de sembolik bir cumhurbaşkanından ve yardımcılarından birinin fiilen başbakan olarak görev yapacağı bir sistemden söz etti.[3] 29 Eylül 2021’de Nagehan Alçı aynı şeyi yazdı.[4] Meral Akşener 30 Eylül 2021’deki açıklamasında bunun Alman modeli cumhurbaşkanlık olacağını belirtti.[5]

Başta gelen muhalefet partileri bizi - ülkeyi bilmediğimiz, içinde yaşamadığımız bir Almanya cumhurbaşkanlığı modeliyle yönetmeye hazırlanıyor.

Oysa Türkiye Almanya gibi özerk federal bölge devletlerinden oluşan bir ülke değil.

Tarih boyu görmediğimiz bir model denenecek üzerimizde.

Her yıl değişen eğitim modellerinin, orta, lise, üniversite giriş sınavlarının çıkardığı bilgiden, düşünme becerisinden yoksun öğrencileri gördük, görüyoruz.

21nci yüzyıl Türkiye’sinde yanlış karizmaya kapılan, oylayan cahil kamuoyu böyle oluşturuldu.

ALMAN MODELİ CUMHURBAŞLIK NEDİR?
Bu bize doğru dürüst anlatılmalı.

Kamuoyunun bu modelde yeri, gücü ne olacak, açıklanmalı.

Model görsellerle tanıtılmalı.

Güçlerin dağılımı gösterilmeli, birbirlerini nasıl kontrol edecekler belirtilmeli.

Mesela Almanya'da halk Cumhurbaşkanını doğrudan seçemiyor. Alman Federal Parlamentosunun iki meclisi 5 yılda bir özel bir meclis toplayarak seçiyor. Bu görevde en fazla iki dönem kalabiliyor.

Siyasi güç şansölye'nin - başbakanın elinde. Öte yandan tüm yürütme işlevleri üzerinde kontrole sahip değil. Çünkü her federal bölge devleti özerk; kendi sağlık, eğitim, kültür politikalarını yürüten başkanları var. Her biri kendi yasalarını kendi yapıyor.

Siyasi olarak tarafsız kabul edilen cumhurbaşkanının görevlerine gelince: Yasaları ilan etmek, anlaşmaları imzalamak, parlamantonun başına federal şansölye - başbakan adayı önermek. Alman cumhurbaşkanı silahlı kuvvetlerin başı değil; ulusun başı olarak ahlaki otoriteye sahip. Af çıkarma hakkı var.

Federal Meclis tarafından kabul edilen herhangi bir yasanın yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor. Yasaların Alman anayasasına uygun olup olmadığını kontrol eden son kişi o yani imzalamayı reddedebilir.

Fransa cumhurbaşkanına baktığımızda geniş çapta güce sahip: Başbakanı atamak, referandum yapmak, parlamentoyu feshetmek, konuyu Anayasa Konseyi'ne havale etmek onun görevi. Ülke politikasını yürüten o. Çoğu zaman parlamenter çoğunlukla aynı siyasi renge sahip olduğundan gücü elinde tutabiliyor. Bunu "cumhuriyetçi monarşi" diye adlandıranlar var.

Özerkliğine bağlı Almanlar bu Fransız tarzı merkezi rejimi beğenmiyor, istemiyorlar.

Peki kural dışı durum olmamış mı?

Olmuş. Mesela koronavirüs krizi sırasında Alman Şansölyesi Merkel federal sağlık tavsiyelerini uygulamak istemeyen kimi eyaletlerin başkanlarının tutumuna öfkelenerek merkezi bir karar almış: Federal Meclis'te belirli bir acil sağlık durumunun ardından şansölyelerin kurallar koyabilmesi için yasa çıkarmış. Yani cumhurbaşkanı imzalamış.

ALMAN MODELİ TÜRKİYE'DE NASIL UYGULANACAK?
Örgütlü parlamenter ve federal sisteme sahip Alman modeli en iyi gene Almanlara uygulanabilir çünkü bu modeli 1000 yılı aşkındır tutarlı şekilde kullanıyorlar.

Bu gelenek mesela 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilen Karolenj İmparatorluğu döneminde varmış.

962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi - Alman Krallığı / devletçikler bütünü- olan Kutsal Roma İmparatorluğunda "baş şansölye" en yüksek rütbeli kişiymiş.

Gelenek 1871 Alman İmparatorluğunda da sürmüş.

1949 tarihli Alman temel yasası ise politikanın ana yönlerini belirlemesi ve bunun sorumluluğunu üstlenmesi gereken federal şansölye makamını yeniden kurmuş.

SORUMU TEKRARLIYORUM
Türkiye, Federal Almanya Cumhuriyeti gibi parlamenter demokraside örgütlenmiş bir federal devlet değil.

Muhalefet bu modeli neden bize uygun görüyor? Neden Kabul edelim?

Nasıl sunacak?

Nasıl uygulayacak?


[1] https://www.dunya.com/gundem/chp-lideri-kilicdaroglu-cumhurbaskanligi-sembolik-olacak-haberi-604102

[2] https://www.birgun.net/haber/chp-nin-yeni-sistem-onerisi-sembolik-cumhurbaskani-330328

[3]https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/meral-aksener-bu-kadar-da-cok-tuketmeyin-denilerek-terorist-damgasi-yiyebilirsiniz

[4] https://www.tamgaturk.com/haber/nagehan-alci-yeni-sistemde-cumhurbaskani-sembolik-olmali-38603.html

[5] https://www.birgun.net/haber/aksener-yeni-cumhurbaskani-almanya-cumhurbaskani-gibi-olacak-360521