Ekmeğin kabarmasını sağlayan gluten, sağlığımızla oynuyor. Bağırsaklara zarar vererek kabızlığa ve şişkinliğe neden oluyor. Tedavi edilmediğindeyse karaciğeri tüketiyor, Alzheimer’a davetiye çıkartmaktadır.

Karaciğerin Düşmanı
Sağlıklı bir vücuda sahip olmada, sağlıklı besinleri tüketmek önem taşıyor. Ekmeğin ham maddesini oluşturan glutenin bağırsaklara zarar verdiğini, uzun vadede kemik erimesi ve Alzheimer’a neden olabileceğini belirtiyor. Şu bilgileri veriyor:

Obezitenin de Sebebi Olabilir
Buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten, bazı insanlar için toksik ve alerjik olabiliyor. Glutenin neden olduğu hastalıkların başında, Çölyak geliyor. İnce bağırsağa yapışan gluten, bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. İnce bağırsaklardaki besin, vitamin ve minerallerin emilimini sağlayan villus adı verilen parmaksı çıkıntılar ortadan kalkıyor. Villusların ortadan kalkması ile besinler, vitamin ve mineraller emilemez hale geliyor. Bu da kronik ishal, zayıflama, çocuklarda büyüme ve gelişme geriliğine neden oluyor. Bağırsak tutulumu, ishal, karın ağrısı, gaz ve şişkinlikle belirti veriyor. Gluten uzun vadede kansızlık; osteoporoz; karaciğer yağlanması ve demans hastalıklara neden oluyor. Yaygın bağırsak tutulumu olan hastalarda kronik ishal, kilo kaybı, kötü kokulu ve yağlı gaita da görülüyor. Gluten, obezite şikayetlerini de artırıyor.

Her Yiyecekte Bulunur
Glutene karşı hassasiyet yaşanan Çölyak hastaları, genetik özellik taşıyor. Bu hastalık çoğu zaman muayenelerde gözden kaçıyor ya da başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Gluten, tahılların dışında pek çok yiyecek ve içecekte bulunabiliyor. Besinlere elastikiyet, dolgunluk ve şekil kazandıran gluten hamur işlerinin hafif, çıtır çıtır ve gevrek olmasını sağlıyor.

Paketliyse Dikkat!
Gluten, daha çok işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda yer alıyor. Ekmek, makarna, çörek, gevrek, pasta, pizza, işlenmiş et (sosis, salam, sucuk), soslar, hazır çorbalar, turşu, sirke, bulgur, irmik ve kuskus gibi besinler, bolca gluten barındırıyor. Ayrıca güzellik ve kozmetik ürünlerinden ruj, fondöten, pudra, losyon, makyaj malzemeleri gluten içerebiliyor. Çölyak’ın kesin bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalığın şikayetlerini azaltmak için gluten içeren tahıllı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.