Kapitalizmin çöküşü sırasında kan emiciler ilk durakta indi. Edward Maynard Keynes 1927’de ve 17 Ekim 1929’da da Büyük Buhran’ın başladığı haftada şunlar yaşanmıştı...

Hisse senedi fiyatları yüksek ve uzun süreli bir platoya erişti ve kısa bir süre sonra sonrasında New York’ta insanlar damdan kendilerini atıyordu.

Ardından geçen yıl içinde bütün dünya liderleri hatta Türkiye ve Trump da dahil ekonominin gayet iyi olduğunu söyluyorlardı.

Ve Geçen yıl ABD’deki işsizlik oranı yüzde 3,6 ile yarım yüzyılın en dip noktasındaydı.

Ayrıca Merkez Bankası başkanı ekonomiyi ve istihdamdaki büyümeyi tahminimizden biraz güçlü, enflasyon için ise gereğinden fazla zayıf diyordu.

Dünya bunu ciddiye alıyor ve buna göre pozisyon alıyordu.

Ama kapitalizmin kan emicileri yine kan peşindeydi. Yıl içinde CEO'ların istifaları arka arkaya gelmeye başladı 200 yakındı. Bu sayı bunla da kalmadı 2019 sonunda beliren sayı bir dünya rekoruydu, bin 500'e dayanmıştı. İstifa ederken de boş durmadılar, şirketlerinin kendi portföylerindeki hisse senetlerini de sattılar.

Daha önceki krizler böyle olmamıştı. Ardından geçen yıl teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerden ayrılan CEO sayısı bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artarak 216’yı buldu. En yüksek ayrılık enerji sektöründe yaşandı. 2019’da yüzde 96’lık artışla 59 CEO görevinden ayrıldı. Bunlar öyle ufak tefek şirketlerin yöneticileri de değildi. ABD nin dev şirketlerinin isimleriydi 

Bu işlemlerin hareketine bakarsak resessyon ile birlikte patlak veren Covid-19 krizi önceden görülmüş demek mümkündü.

Hem de epey önceden. Hem de vurgun vurarak. Milyar dolarlık işlemlerle...

Milyonlarca hatta milyar dolarları bulan maaşlarla çalışan CEO’lar, tekelci kapitalizmin majorleri. Sadece paraya hizmet ederler ceplerini doldurmak ve koltukları için çok kâr etmeleri gerekir bu da başkasının önündeki ekmeği almaktır nasıl yaptıklarının bir önemi yoktur hiçbir kural yoktur.

İlaç ve teknoloji sektörü de başta olmak üzere bu böyledir...

Aslında bu ekonomik krizin gelmemesi için hiçbir sebep yoktu. Çin çalışıyor dünya yiyordu ve sonunda olan oldu bir bahane geldi...

Pek çoğu henüz Covid-19 ortada yok iken, ekonomik veriler gayet güzelken istifa etti.

Önemli bir kısmı da krizin pandemiye dönüşme olasılığının ortaya çıkmasından önce ayrıldı.

Çöküşü gördüler ve biliyorlardı.

ABD’nin dolar imparatorluğu sona eriyor. Avrupa’nın çakma emperyalist birliği de avro ile birlikte tarihe karışıyor. Bugün petrol fiyatları bir gecede eksiye inebiliyor.

ABD’deki işsizlik oranı yüzde 35’lere tırmanıyor. Wall Street batarken New York şehri virüsün pençesinde kıvranıyor.

Son yüzyıldır kan ve petrol içip dünyanın canına okuyan para babalarinin. Sanal para seneryolarının altında da bu sebep var. Ekonomi çöktü ve bir suçlu lazımdı işte oda bu pandemi oldu.