Toplumsal İstanbul

İstanbul Üsküdar’da bulunan ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı statüsünde yer alan Validebağ Korusu’na bir kez daha iş makineleri girdi.

Sabahın erken saatlerinde koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü. 98 gündür nöbet tutan yurttaşlar ise isyan etti.

Edinilen bilgilere göre, bölgedeki gönüllüler, iş makinelerinin polis eşliğinde koruya girdiğini belirtti.

Validebağ Savunması'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, "Üsküdar Belediyesi yine bir sabah baskınıyla onlarca polis ve iş makinaları eşliğinde Validebağ Korusu'na girdi! Birçok yargı kararına rağmen yapılan bu çalışmalar hukuksuzdur!" diye yazıldı.

CHP'Lİ KABAOĞLU YURTTAŞLARI DESTEĞE ÇAĞIRDI
CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, yurttaşları Validebağ direnişine destek olmaya çağırdı:

1. Derece Doğal Sit Alanı olan #ValidebağKorusu’na ilişkin üç ayrı yürütmenin durdurulması kararına karşın, koruyu katleden Üsküdar Belediyesi suç işlemektedir. Yurttaşlarımızı, koruya sahip çıkan ve yaşam alanları için mücadele eden Validebağlılar’a destek olmaya çağırıyorum.

'AKP'Lİ BELEDİYE KARARI ÖNEMSEMİYOR'
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün vermiş olduğu karar göre Validebağ Korusu’na müdahale edilmemesi gerekiyor. AKP'li Üsküdar Belediyesi ise kararı önemsemeyerek göz ardı ediyor.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin şafak baskınına karşı bir araya gelen yurttaşların bekleyişleri sürüyor.

YURTTAŞLAR MOLOZLARI EL BİRLİĞİYLE TOPLADI
Yurttaşlar AKP'li Üsküdar Belediyesi'nin döktüğü molozu el birliğiyle kaldırdı. Belediye yetkilileri ie polislerle birlikte yurttaşların moloz kaldırmasına müdahale etti.

Yurttaşların direnişi sürerken bölgeye çevik kuvvet çağrıldı.

İBB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, alanda yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı: 

Validebağ Korusu, 1. Derece Doğal Sit alanıdır. Millet Bahçesi Projesine ilişkin mahkemece verilen yürütmeyi durdurma kararı bulunmaktadır. Bilirkişi raporları ortadadır. Şafak vakti, kolluk kuvvetleriyle Koruda uygulama yapmak suçtur. Suç duyurularımızı yapıyoruz!

İkinci olarak 5 ve 7 Ağustos’ta @ipaistanbul @istkentkonseyiMtarafından “Validebağ Korusu’nun Geleceği Çalıştayı” ve “Validebağ Forumu” gerçekleştirilmiş; ‘tüm tarafların’ katılımı, fikri ile masadan kalkılmışken, zor kullanarak Koruya müdahale etmek kabul edilemez.

İBB'DEN KORU'YA MOBİL BÜFE 
İBB ayrıca, Validebağ Korusu için direnen yurttaşların ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla alana mobil büfe gönderdi.