Kuş gözlemcisi ve yaban hayat uzmanı Emin Yoğurtçuoğlu, Milleyha kuş cennetinde silahlı kişilerin kuşları avladıklarını açıkladı. Sosyam medya platformu Twitter'dan paylaşımlarda bulunan Emin Yoğurtçuoğlu, "Dün onlarca tüfekli, önlerine ne gelirse ateş etti. Ak Çaylak’ı da vurmuşlar. Karşılaştığımızda gözlerinin feri gitmiş telin üzerinde oturuyordu" dedi.

Ak Çaylak'ın ayakta zor durduğunu ve bembeyaz tüylerinin de bozulmuş olduğunu gördüğünü kaydeden Yoğurtçuoğlu, açıklamalarına bu durumdan şüphelenerek yaklaştığını ve kuşun zar zor uçabildiğini aktardı.

"Bembeyaz tüylerinde izler ve delikler var… Acı çekiyor belli. Yakalayamadık" diyen Emin Yoğurtçuoğlu Milleyha Kuş Cenneti'nde yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Bakın size acı bir Türkiye gerçeği anlatayım. Gözümüz gibi sakınmamız gereken, Milleyha kuş cenneti ava açık! Evet, doğru duydunuz. Yetkililer burada av yapma izni veriyor, belirlenen kuşları öldürmek serbest! Peki Ak Çaylak, bir yırtıcı kuş türü ve vurulması yasak bir tür! Canlı hedef tahtası olarak vurulmuş. Öldürülmemiş bile!

'HER TARAFI PARÇALANMIŞ KUŞ GÖRMEKTEN KAFAYI YİYECEĞİZ'

Önlerine gelen her canlıya ateş etme cesaretini nereden buluyor bunlar? Çünkü denetim yok ve koruma ekipleri çok az. Koskoca Hatay iline sadece 1 doğa koruma milli parklar ekibi bakıyor. Hangi ilçedeki ihbara yetişsinler… Milleyha’nın yanıbaşında jandarma karakolu var. 112’ye ihbar milli park ekipleri bekleniyor. Onlar da kim bilir hangi ilçede o sırada… Gelene kadar tüfekliler çoktan gitmiş oluyor. Jandarma, burası bir düzene girene kadar sabah, akşam gelip denetlesele iyi olmaz mıydı? Ya, her tarafı parçalanmış yara bere içinde kuş görmekten kafayı yiyeceğiz.

'MİLLEYHA'DA KAN GÖVDEYİ GÖTÜRÜYOR'

Aylardır başında beklediğim Milleyha’da kan gövdeyi götürüyor. Burada suçlu değil, çözüm arıyoruz. Niye 5 dakika mesafedeki jandarma gelmiyor ya da polis ekipleri niye müdahale etmiyor? Kuşlar ve hayvanlar da bu toprakların sahipleri. Ayrıca yetkililer, böyle önemli sulak alanları birinci derece koruma sahası (yaban hayatı geliştirme sahası) ilan etmekte neden zorlanıyor? Niye böyle alanlara özel 'ranger' denilen yaban hayatı bekçileri atanmıyor? 7/24 izlenmeli, kameralarla takip edilmeli böyle alanlar. Öyle şikayet olunca değil.

'BAŞKA BİR ÜLKEDE OLSAYDI ÇOKTAN BİRİNCİ DERECEDE DOĞA REZERVİ İLAN EDİLMİŞTİ'

Önümüzdeki seneye kadar beklenmesi mi gerekiyor illa ava kapatılması için? Merkez Av Komisyonu, her sene 30 Haziran’da toplanıyor. Toplantıya kadar kuşlar öldürülebilir, sıkıntı yok yani… Bu nasıl bir kör düğüm, bu nasıl bir vurdumduymazlık! Her şeyi geçtim, bu kadar önemli bir alan, herhangi başka bir ülkede olsaydı, çoktan birinci derecede doğa rezervi ilan edilmiş, bütün dünyadan akın akın ziyaretçilerin gezmeye geldiği bir yere dönüşmüştü… Buradaki yereldeki pazarlıklar ise, alanı imarla kapatmak…

'KUŞLARIN VE DOĞANIN YANINDA DURACAĞIM'

Turizm amaçlı imar izni var. Binlerce yeşil deniz kaplumbağasının yaşam alanı(gece ışıklandırmasına karşı hassaslar), milyonlarca kuşun göç molasında durduğu, 289 kuş türünün kaydedildiği alan, maalesef 'kıyıda köşede' kalmış olmasından ötürü, olabilecek en ağır darbeyi alıyor. Biz elimizden geleni duyurduk, insanların evlerini aylardır gezip buranın önemini anlattık. Yetkililere anlattık. Geçirdiğim 11 ayın sonunda parçalanmış ve moloz dökülmesi hızlanmış bir sulak alan ve aylarca takip ettiğim, ailem gibi olan bazı kuşların yaralı/ölü bedenleri ile karşılaşıyorum. Ölen onlar, yaralanan bizleriz. 'Demek ki, bizden bir şey olmaz' demeyeceğim. Son anlarına kadar yok edilen bu muhteşem alanlarda, kuşların ve doğanın yanında duracağım. Onlar yok olup giderken, ben de eriyip gideceğim."