Toplumsal Haber Merkezi

Kedi, köpek ve gelincikler kayıt altına alınarak takılan çiplerle takip edilecek. Uygulamayla sokağa terk edilen hayvanların sahiplerine de ulaşmak mümkün olacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi uygulamasına geçilmesi için Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) arasında bir protokol imzalandı.

Bu protokolle birlikte; kedi, köpek ve gelincikler takip edilebilecek. Böylece başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarıyla daha etkin mücadele etmek amaçlanıyor. Ayrıca, sokağa terk edilen veya kaybolan hayvanların sahiplerine de ulaşılması hedefleniyor.

Sahipli köpeklerin bu yıldan itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin de 2022 yılından itibaren bireysel olarak kimliklendirilerek kayıt altına aldırılması zorunlu olacak. 
Uygulama esaslarına ilişkin yapılan açıklamada, yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne başvuracak.

Mikroçip takılanan ve pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde kaydedilecek. Ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgilerin de en geç 15 gün içinde kaydedilmesi gerekiyor.

Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek ya da tüzel kişiliklere verilip sahiplendirilmesi durumundaysa hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.

Evcil hayvan çip

KAYBOLAN HAYVANLAR TESPİT EDİLEBİLECEK
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek.

Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapabilecek.

HAYVANLARINI SOKAĞA TERK EDENLER TESPİT EDİLEBİLECEK
Kedi, köpek ve gelinciklere deri altı mikroçip uygulanacak ve el terminali aracılığıyla bu çipler okunabilecek. Böylece sokağa terk edilen hayvanların kime ait olduğu el terminaliyle okunarak sahibi tespit edilecek.

Bunların yanında, kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak.
Mikroçip uygulaması Bakanlık bünyesinde çalışan veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknikeri veya teknisyenleri tarafından yapılabileceği gibi serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecek.