Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “Haftalardır denizlerde görülmeyen müsilajı (deniz salyası) temizletmek için” ihale düzenlemesi tartışmalara neden oldu. Müdürlüğün, haziranda üç ayrı şirkete yaptırdığı işin ödemesini yapabilmek için müsilaj temizliğini yeni yapılacakmış gibi göstererek düzmece ihale düzenlediği açığa çıktı.

OLMAYAN MÜSİLAJI TEMİZLEYECEK
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgiler göre, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 27 Temmuz tarihinde “Marmara Denizinde Görülen Müsilaj Kirliliğinin Temizliği” başlığıyla ve bir tartışmalı pazarlık usulü yöntemiyle ihale düzenledi. Müdürlük, üçe bölünen ihaleyle üç ayrı şirkete toplam 2 milyon 433 bin TL ödedi. Müdürlük, İBB kaynaklarının müsilajın 7 Temmuz'dan bu yana denizlerde görülmediğini belirtmesine rağmen 6 Ağustos ile 6 Eylül tarihleri arasında 31 gün boyun müsilaj temizliği yapılacağını açıkladı.

Soru işaretlerine neden olan milyonlarca liralık ihalenin ayrıntılarına BirGün'den İsmail Arı'nın haberinde yer verildi. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün geçen haziran ve temmuz ayında müsilajı temizlettiği üç şirkete ödeme yapabilmek için düzmece ihale düzenleyerek bir skandala imza attığı ortaya çıktı. İhale kapsamında müdürlüğün üç şirkete yaptığı ödemeler ise şu şekilde:

Burakyol Mühendislik ve Ticaret Limited Şirketi: 837 bin TL

Martı Çevre ve Deniz Temizliği Şirketi: 790 bin 500 TL

Meke Marine Teknoloji Şirketi: 806 bin TL

YETKİLİDEN İTİRAF GELDİ
İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri düzmece ihale düzenlendiği reddetmeyerek, soruları yanıtsız bıraktı. Binlerce lira ödeme yapılan Meke Marine Teknoloji Şirketi de sorularımızı cevapsız bırakırken Martı Çevre ve Deniz Temizliği Şirketi ise yetkilisi itiraf niteliğinde açıklamalar yaptı. Şirket yetkilisi, “Bu iş apar topar yapılmış bir iş. Haliyle bizim de ödeme almamız gerekiyordu” ifadelerini kullandı.

Müdürlüğün 837 bin TL ödeme yaptığı Burakyol Şirketi’nin sahibi Raşit Hacıoğulları ise 2011 seçimlerinde AKP’den Elazığ milletvekili aday adayı olmuştu. Aynı zamanda Hacıoğlulları’nın kızı Nidanur Akman İstanbul İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi.

TOKİ’nin 24 Aralık 2020 tarihinde düzenlediği Elazığ Yemişlik Mahallesi deprem konutları isale hattı inşaatı ihalesi de 52 milyon 200 bin TL’ye AKP'li Raşit Hacıoğulları’nın sahibi olduğu Tekno Kanal İnşaat Şirketi’nin olmuştu. Hacıoğulları’nın yöneticisi olduğu ve kardeşlerinin de ortağı olduğu Tekno Kanal Şirketi, AKP döneminde İBB’den milyonlarca liralık birçok ihale aldı.