Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde hava kirliliğinin 2020'de 54 bin erken ölüme neden olduğu tespit edildi. Böylece şehir, dünyada en fazla hava kirliliği kaynaklı ölümün yaşandığı metropol oldu. 

Delhi’de hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli ilan ettiği sınır değerinin 30 kat üzerine çıktı. 

Greenpeace Güneydoğu Asya ve İsviçre merkezli IQAir firması tarafından yürütülen araştırmada kanser ve kalp sorunları dahil ölümcül hastalıklara neden olabilecek zehirli PM2.5 partiküllerinin konsantrasyonu ölçüldü.

SINIR DEĞERİNİN 30 KATINA ÇIKTI
Çalışmada Delhi’de 2020 Kasım ayında hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenli ilan ettiği sınır değerinin 30 kat üzerinde çıktığı tespit edildi. 2020'nin yıllık ortalamasıysa sınır değerin altı katı fazlası olarak ölçüldü.

The Lancet haber sitesinin haberine göre, 2019’da Hindistan’ın tamamında zehirli hava nedeniyle 1 milyon 670 bin insan hayatını kaybetmişti.

Hindistan hava kirliliği

'KORONAVİRÜSE DAHA DUYARLI HALE GETİRİYOR'
Araştırmaya göre, geçtiğimiz yıl hava kirliliği insanları koronavirüs enfeksiyonuna daha duyarlı hale getirdi.

Greenpeace Hindistan İklim Kampanyacısı Avinash Chanchal da konuyla ilgili yazdığı raporunda “Kirli hava kanser ve felç nedeniyle ölüm olasılığını artırıyor, astım ataklarında ani artışlar meydana geliyor ve COVID-19 semptomlarının şiddetini artırıyor.” ifadelerini kullanmıştı. 

Delhi’deki kirlilik geçen yılın başlarında, hükümetin koronavirüsü kontrol altına almak için ülke çapında bir tecrit uyguladığında neredeyse ortadan kalkmıştı. Ancak hükümetin ağustos sonunda kısıtlamaları kaldırmaya başlamasıyla kirlilik geri döndü.

Rapora göre kirlilik, Hindistan’ın finans merkezi Mumbai‘de de yaklaşık 25 bin erken ölüme yol açtı.