Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 68 ilde 766 bölgeye maden ruhsatı verilmesine tepkiler sürüyor. Maden projelerinin yapılmak istendiği kentlerdenolan Dersim’de, ruhsat verilmesiyle Munzur Vadisi Milli Parkı ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ovacık ilçe kırsalı başta olmak üzere, kentin 11 bölgesinde ekolojik yıkım yaşanacak.

Dersim’de bulunan sanatçılar, maden projelerine tepki göstererek, toplumun ekolojik yıkıma karşı durması çağrısında bulundu.
BAKİ: DOĞA TALANI EN ÜST SEVİYEDE
MA'da yer alan habere göre; Sanatçı Musa Baki, son 10 yılda doğa talanının en üst seviyeye ulaştığı kentte projeyle yeşil alanların yok edileceğini belirterek, aynı zamanda rant projelerinin de başında Dersim’in geldiğini söyledi. Baki, Son zamanlarda inanç mekanları olan Munzur Gözeleri’nin hedef alındığını dile getiren Baki, “Maden projeleriyle dağlarımıza gözlerini diktiler. Doğamız ve inanç yerlerimiz bizim hafızamızdır. Doğamıza saldırılarak hem hafızamızı yok etmeye çalışıyorlar hem de bir asimilasyon politikası yürütülüyor. Talancı zihniyeti durdurmak için düşünmemiz gereken tek şey neler yapabilir, nasıl çözüm bulabiliriz. Nasıl dağ keçilerinin avlama ihalesinde toplum tepki gösterdiyse, dağlarımıza dokunmamaları içinde karşı çıkılmalıdır. Çünkü dağ keçileri gibi birçok hayvan o dağlarda yaşıyorlar. Bizim dağlarımız, sularımız olmazsa ne canlı ne de bitki kalacak. Sular kuruyacak, canlılar yok olacak. Bizim için tanrı varsa doğadır. Bunlar bizim kutsiyetlerimiz. Bunlar yok olduğunda yaşamın bir anlamı kalmayacak” dedi. 

METİN KAHRAMAN: DOĞA KUTSALDIR
Sanatçı Metin Kahraman, doğanın Alevilik inancında kutsal olduğunun altını çizerek, doğaya tek bir çivinin dahi çakılmaması gerektiğini vurguladı. Bu gibi projelerle tarım ve hayvancılığın da yok olacağına ifade eden Kahraman, sonucun açlık ve göçün olacağına işaret etti. Kahraman, toplumun ranta karşı topyekün ses çıkarması çağrısında bulundu.

ZEYNEP KILIÇ: RANTA KARŞI ÇIKMALIYIZ
İktidarların doğanın yok olması için rant sağladığını söyleyen sanatçı Zeynep Kılıç, “Eğer maden sahaları açılırsa, topraklarımız elimizden alınacak, ekin alanlarımız yok olacak. Güzelliklerimiz son bulacak. Yerimizi yurdumuzu bizden alacaklar. Bu yüzden sanatçılar, partiler, halk ve toplum olarak ranta karşı çıkmalıyız. Doğamızı korumalıyız” şeklinde konuştu.