Rize’nin İkizdere ilçesinde Cengiz İnşaat tarafından yapımına devam edilen taş ocağı için açılan “Yürütmeyi durdurma” davası kapsamında bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu. İkizderelilerin 146 gündür sürdürdüğü doğa nöbeti devam ederken, bilirkişi incelemesi için Türkiye’nin birçok kentinden çevre aktivistleri bölge halkına destek olmaya geldi.

RAPOR MAHMEKEYE SUNULACAK
Sabah saatlerinde başlayan bilirkişi heyeti incelemesi için davacı yurttaşlarla birlikte avukatları Yakup Okumuşoğlu, taş ocağı şantiyesine girerek incelemelerde bulundu. Ocağın kapısında bekleyen çok sayıda yurttaş, vadilerine taş ocağı istemediklerini bir kez daha duyurdu. Bu sırada vadinin içerisinde ve taş ocağı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Bilirkişi heyeti, vadide yaptığı incelemelerin ardından bir rapor hazırlayarak ayrıldı. 

OKUMUŞOĞLU: 3 AYDIR KEŞİF YAPILAMADI
İnceleme sonrası açıklama yapan avukat Yakup Okumuşoğlu, heyetin taş ocağının İyidere Lojistik Limanı projesine entegre bir proje olduğunu anlattıklarını söyledi. Proje dosyasında bulunan bazı hususların mahkemeye sunulan raporda bulunmadığını aktaran Okumuşoğlu, “Mahkemeden bu raporların hangi tarihte dosya içerisine girdiğini, sonradan ekleme yapılıp yapılmadığını denetlenmesini istedik. Mahkemeye eleştirilerimizi yaptık. 3 aydır keşif yapılamadı. Yürütmeyi durdurma kararı verilmedi. Burada kesilen ormanın illa orman davası ile gündeme getirilmesi gerekmiyor. Bu bir çevre davası. Yürütmeyi durdurma kararı verilebilirdi. Tebligatların geciktiğinden bahsettik. Bilirkişi heyetinin değiştirilmesi gerektiğini söyledik. Keşif usulü açısından bir sorun yok ama rapor ister lehimize ister aleyhimize olsun burada çok sayıda ağaç kesildi” dedi.

DENETİM YOK
Sahanın tamamını gezemediklerini belirten Okumuşoğlu, “Sahayı gezdik. Daha yukarıya gidecektik. Fakat şirket bu sabah oradan geçiş olmasın diye, geçişi engellemiş. Dolayısıyla yukarı kısmını göremedik. Bizim gittiğimiz nokta iki ay önce nöbet için gittiğimiz noktaydı. Eskiden şelaleyi yandan görüyorduk. Fakat şimdi dereyi aşağı indire indire, yol şelalenin altında kalmış. Yok ettikleri ağaçları ortadan kaldırarak ya da zemine sererek yaptıkları bir yol burası. Normalde böyle bir yol çalışması olmaz. Ama bu şekilde çalışma devam ediyor. Denetim yok” diye konuştu.