Toplumsal Haber Merkezi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, ormanlık alanlarda yapılan tahribatın tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla meclis araştırma önergesi verdi.

Hakverdi, verdiği önergede “Her fırsatta ağaç dikmekle övünen AKP iktidarının son 8 yılında ormanlık alanlarımızın 334 bin 35 hektarlık kısmı ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek maden, enerji ve turizm gibi faaliyetler için özel teşebbüslerin kullanımına açıldı" ifadelerini kullandı. 

'739 BİN HEKTARA ULAŞTI'
"Şu an ormancılık dışı amaçlar için kullanılan alanlar 739 bin hektara ulaşmış durumda" diyen Hakverdi, önergenin devamında şu ifadeleri kullandı:

Birçoğu 49 yıllığına kiralanan bu alanlar, uğradıkları tahribat sonrası orman olma özelliğini yitirmesine rağmen; kâğıt üstünde hala ormanlık alan olarak görünmeye devam etmektedir. Ormancılık dışı amaçlar için yapılan bu tahsislerin sayısı binlerle ifade ediliyor. Buralara ulaşım için yapılan altyapı ve yol çalışmaları için de ayrıca binlerce ağaç kesilmektedir. Yani ranta açılan bu ormanlık alanların bütünlüğü bozularak, binlerce parçaya bölündü. Bu parçalanmışlık son 11 yılda %56 artmış durumda. Bu da ekosistemi alt üst ederek burada yaşayan canlıların yok olmasına sebep olmaktadır

CUMHURBAŞKANI KARARIYLA YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR
"Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan "Orman Sınırları Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik” ile Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar orman sınırları dışına çıkarılabiliyor" diyen Hakverdi, araştırma önergesinde "Yani önce 'kamu yararı' gerekçe gösterilerek maden, enerji ve turizm gibi ormancılık dışı amaçlar için yandaş firmalara verilen ama hala kâğıt üstünde orman olarak kabul edilen ve bunlara eklenecek birçok ormanlık alan, artık bir Cumhurbaşkanı kararı ile orman sınırları dışına çıkarılabilecek” ifadelerini kullandı. Hakverdi, “Yüz yıllık ağaçların bulunduğu ormanlarımızı kesip yerine başka yerlere fidan dikenler, daha tutmamış bu fidanları ağaç, bu alanları da orman kabul ederek gerçekçi olmayan istatistiklerle övünse de yaptıkları işler; milli servetimiz olan ormanlık alanlarımızı ranta açarak, yandaş firmaların ticari faaliyetlerine tahsis etmekten öteye gitmiyor” diyerek son 19 yılda kalkınma adı altında ormanlık alanlarımızda yapılan bu tahribatı tespit etmek, gerekli çözüm yollarını ve tedbirleri belirlemek amacıyla meclis araştırması açılmasını talep etti.