Muğla’nın Milas ilçesinde İkizköy yakınında bulunan Akbelen Ormanı’nda bulunan ağaçların Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na kömür temini için kesilmesine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Muğla 3’ncü İdare Mahkemesi’nde süren “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali davası ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ndeki yürütmeyi durdurma kararları çıkartılmasına rağmen şirketin faaliyetine devam ettiği ortaya çıktı. Mahkeme kararlarına rağmen şirket alana iş makinelerini sokarak dere yatağını değiştirme faaliyeti yaptı.

Şirketin buradaki işlemlerinde dair mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararları olduğunu hatırlatan İkizköylüler çalışmaları durdurarak tutanak tutturmasına rağmen, şirketin dere yatağını değiştirme faaliyetlerine devam ettiği bildirildi.

'GERİ DÖNÜLEMEZ ZARAR VERİYORLAR'
Avukat İsmail Hakkı Atal, yaptığı açıklamada, “Jandarma ‘Bir şey yapamam’ diyor, savcı ‘Benim işim değil’ diyor. Kocaçay bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor. Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, yürütmeyi durdurma kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor. Şirket mahkeme kararını dinlemiyor ve geri dönülemez bir hasar meydana getiriyor. Aynı zamanda da buradaki tüm ekolojik dengeyi bozuyor. Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor” dedi.

İLK MÜDAHA DEĞİL
Muğla’da orman yangınlarının sürdüğü 8 Ağustos tarihinde şirket Denizli’den orman yangınlarına müdahale için gelen gönüllüleri Akbelen ormanına yönlendirerek ağaçları kestirmek istemiş ve İkizköylüler’in nöbeti sürerken, “yangın önleme” bahanesiyle tam 100 ağaç kesilmişti. Aynı zamanda şirketin daha önce gizlice kömür çıkarma faaliyetine devam ederken nöbet tutan köylüler tarafından suçüstü yakalanmıştı.