Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nda, termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen ağaçları korumak için bölge halkı haftalardır gece gündüz demeden ormanda nöbetteydi. Yaşam alanlarını korumak isteyen bölge halkı ve onlara destek verenler bütün engelleme girişimlerine rağmen direnişini sürdürürken mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

İkizköy’de yaklaşık bir ayı aşkın süredir Akbelen Ormanlarında nöbet tutan yaşam savunucuları müjdeli haberi bu sabah aldı. Muğla 1. ve 3. İdare Mahkemeleri, açılan iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU
İkizköylülerin ve çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Tanal Sözcü’ye yaptığı açıklamada “Biz Muğla Valiliği’nin aldığı sakamla kararının sonrasında ve öncesinde iki ayrı dava açmıştık. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde orman kesiminin durdurulması ile ilgili olarak. Çünkü Limak şirketi orman yangınlarına getirdiği işçileri kandırarak yangın buraya gelecek bu nedenle ağaçları kesin talimatı üzerine yüzün üzerinde çam ağacı kesilmiş ve köylülerin müdahalesi ile durdurulmuştu. Mahkeme burada ağaçların kesimini ve açık maden işletme izni ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi” diye konuştu.

LİMAK'IN KAÇAK YAPTIĞI İŞLER ORTAYA ÇIKTI
Şirketin maden alanında kömür alanının genişletilmesini sağlamak için gerekli ruhsatın verilmesi ile ilgili Muğla Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararının 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten avukat İsmail Hakkı Tanal “Burada da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Her iki yürütmeyi durdurma kararının verilmesinden sonra bilirkişiler bölgede gerekli incelemeleri yapacak, raporlar hazırlanacak ve ilgili mahkemelere sunulacak. Limak’ın kaçak yaptığı işler ortaya çıktı. Bu nedenle bu süreçte en az 6-8 ay süreceği için bir kesim işlemi yapılmayacak. Ancak şirketin verilen bu iki yürütmeyi durdurma kararına bir hafta içerisinde itiraz etme hakkı var, bizim de yine buna itiraz hakkımız var. Bu nedenle Akbelen’deki nöbete devam edeceğiz ve her an her şey olabilir nedeniyle tetikte olacağız” dedi.

AKBELENDE NELER YAŞANMIŞTI?

740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın kesilmemesi için aylardır ormanda nöbet tutan İkizköylüler, ormanın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından YK Enerji A.Ş.’ye verildiğini öğrenmişti. Milas’taki termik santrale kömür temin etmek için maden yapılmak istenen ormanda, ekolojik dengenin ve geçim kaynaklarının yok edilmesini istemeyen doğa savunucuları, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) karşı dava açmıştı. Mahkeme, idarenin savunmasını aldıktan sonra, ormanda bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Ancak hukuki süreç devam ederken, ormanda ısrarla kesim yapılmasına tepkili olan yöre halkı, OGM yetkilileri hakkında da geçen günlerde “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. İkizköylülerin tepkisi üzerine bölgede kesim durdurulmuştu.