ABD’de saatteki hızı 241 kilometreye ulaşan Ida Kasırgası, ülkenin güneyinde karaya ulaşmasından günler sonra binlerce kilometre öteye, bu kez kuzeydoğudaki New York ve New Jersey’ye vardı. New York’un Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island bölgelerini etkisi altına alan yoğun yağış nedeniyle sel ve su taşkınları meydana geldi. Rekor düzeyde yağış taşıyan kasırga sonucu can kayıpları yaşanırken iklim krizinin alarm verdiği ülkede eyalet yetkililerinin yetersiz önlemleri tepki çekti.

‘YOLCULAR MAHSUR’
ABD merkezli haber ajansı Associated Press’in (AP) haberine göre, New Jersey’de bir ve New York’ta sekiz olmak üzere dokuz kişi sel felaketinde hayatını kaybetti. Her iki eyalette de olağanüstü hal ilan edilirken tüm tren ve havayolu seferleri süresiz olarak durduruldu, yurttaşlardan evlerinden çıkmamaları istendi. New York’ta yaklaşık 50 bin aboneye elektrik verilemediği belirtildi. Onlarca metro istasyonunu sel basarken metrolarda bulunan binlerce kişi saatlerce mahsur kaldı. Kentin birçok semtinde trafikte olan araçlar sele kapıldı. Amerikan Ulusal Meteoroloji Dairesi, çarşamba gecesi New York Central Park’ta bir saatte metrekareye 3,15 inç (80 mm) yağış düştüğünü açıkladı.

‘DIŞARI ÇIKMAYIN’
New York Belediye Başkanı Bill de Blasio "tarihi hava olayı" nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Blasio, "Şehir genelinde rekor kıran yağmur, acımasız sel ve yollarımızda oluşan tehlikeli koşullarla tarihi bir hava olayıyla mücadele ediyoruz" diyerek evlerden çıkılmamasını istedi. Blasio, "Dışarı çıkmayı düşünüyorsanız yapmayın. Metrolardan ve yollardan uzak durun. Yoğun suların içine girmeyin. İçeride kalın" açıklaması yaptı. New York Başkanı Kathy Hochul da Twitter hesabından açıklama yaparak eyalette acil durum ilan edildiğini duyurdu.

ACİL DURUM İLANI
New Jersey eyaletinde de yurttaşlar dışarı çıkmamaları yönünde uyarıldı. Eyaletteki Passaic kentinin Belediye Başkanı Hector Lora, Facebook hesabından yayımladığı videoyla kentte olağanüstü hal ilan edildiğini duyurarak, "Selin çok kötüye gittiği birçok yer var, su altında bedenler var ve onları kurtaramıyoruz. Tüm restoran ve işyerleri kapanmalı, kimse dışarı çıkmamalı bu son derece tehlikeli" dedi. Lora daha sonra CNN’e yaptığı açıklamada 70’li yaşlarında bir adamın aracının sele kapılması nedeniyle yaşamını yitirdiğini, araçtaki iki kişininse kurtarıldığını kaydetti. Eyalet polisi ise New Jersey’nin Kearny kentindeki postane binasının çatısının çöktüğünü, o sırada içeride insanların olduğunu aktardı. Gece ilerleyen saatlerde New Jersey Valisi Phil Murphy de bölgede acil durum ilan edildiğini açıkladı. New Jersey’deki Newark Havalimanı’ndan uçuşlar ve tren seferleri de askıya alındı.

HALK ELEKTRİKSİZ
Karaya giriş yaptığı Louisiana eyaletinde ciddi bir yıkıma neden olan Ida Kasırgası, pazar günü ABD’nin güney eyaletleri Mississippi, Alabama ve Florida’yı vurmuş ve altı kişi hayatını kaybetmişti. Kasırga nedeniyle elektrik kesintilerinin devam ettiği Louisiana eyaletinde benzin sıkıntısının yaşandığı da ortaya çıktı. Benzin takip hizmeti GasBuddy, New Orleans ve Baton Rouge kentlerinde benzin istasyonlarının yarısından fazlasında stokların bittiğini duyurdu. ABD’de elektrik kesintilerini takip eden Poweroutage.us sitesi Louisiana’da halen 985 bin hanenin elektriksiz olduğunu gösterirken eyaletin en büyük elektrik dağıtım şirketi Entergy, elektrik arızalarının giderilmesinin en az üç hafta süreceğini duyurdu.

GÜNLERDİR YANIYOR
ABD’nin güney ve batısı kasırgayla boğuşurken Kaliforniya gibi batı eyaletlerinde ise orman yangınları devam ediyor. 14 Ağustos’ta başlayan ve kontrol altına alınamayan "Caldor" yangını nedeniyle Kaliforniya ve Nevada eyaletlerinde acil durum ilan edildi. Kaliforniya’dan yerel yetkililer, yangının şimdiye dek yüzde 20’sinin kontrol altına alınabildiğini açıklarken yangında 800 kilometrekareden fazla alanın zarar gördüğünü açıkladı. 34 bin yapının yangın bölgesinde risk altında olduğu belirtilirken 53 bin kişinin daha tahliye edilebileceği aktarıldı.