Değerli okuyucularım; bugün sizlerle Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın seçim vaadi olan Ümraniye ilçesi sınırları içindeki taksi duraklarını yenileme ve modernleştirme sözünü, Kızılay Beykoz şubesinin kendisine görev edinmesiyle ilgili bir okuyucumdan gelen mektubu ele alacağız.

Mektupta, Ümraniye belediyesinin taksi duraklarıyla ilgili seçim vaadini yerine getirmek için taksi duraklarında plaka sahiplerinden 10 bin lira istemesi üzerine plaka sahiplerinden gelen itiraz ve tepkilerden sonra durak projesiyle ilgili sessizliğin hüküm sürdüğü anlatılıyor.

Aradan geçen bir süreden sonra taksi durakları yenilenmeye başlıyor. Yenilenen taksi durakları üzerindeki Kızılay ve Ümraniye Belediyesi yazan tabelalar Ümraniyeli yurttaşların gözünden kaçmıyor.

Beykoz Kızılay’ı ve Ümraniye taksi durakları konusuyla ilgili Bulut Okuducu’dan gelen mektubu sizlerle paylaşacağım. Bu konunun peşini bırakmayacağımızı da şimdiden not düşelim. Çünkü Türk Kızılayı’nın işi, herhangi bir belediyenin taksi duraklarını inşa etmek olmamalı. Bakalım, ilerleyen süreçte Kızılay Beykoz şubesi ve Ümraniye taksi duraklarının inşaatını üstlenen şirketle belediye arasındaki ilişkiler konusunda nelerle karşılaşacağız. Hepsini tek tek “Kimsesizlerin Kimsesi” sayfasında sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Yurttaşlarımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için yaptıkları bağışların doğru işlerde kullanılıp kullanılmadığının takipçisi olamaya devam edeceğiz.

Ümraniye’de yaşayıp ve bu durumdan rahatsız olan Bulut Okuducu’un mektubunu olduğu gibi sizlerle paylaşacağım:

İşte o mektubun tamamı:

Ümraniye Belediyesi ile Kızılay Beykoz Şubesi işbirliği

Seçimlerden önce taksi duraklarını yenileyeceğini söyleyen Ümraniye Belediyesi’nin 2020 yılında yenileme için Ümraniye’deki tüm taksicilerden 10 bin TL istemesi üzerine birçok taksi durağı yetkilisi tepki göstermiş konu yerel basında gündeme gelmişti.

Taksiciler tepki gösterdi

Kiramızı veriyoruz, stopajımızı ödüyoruz diyen taksi durağı temsilcileri bedava değil makul fiyat istiyoruz diyerek tepkilerini dile getirdiler. “Ümraniye Halkına hizmet etmeye çalışıyoruz. Şu anda Ümraniye’de 19 tane taksi durağı var. Hepsi korku, panik ve dehşet içerisinde. Seçimden önce ‘taksi duraklarının durumu kötü, biz bu durakları yenileceğiz’ diyen Belediye; taksi duraklarını yapmaya başladıktan sonra onar bin lira para istiyor.” Cimer’e şikayette bulunan taksiciler sağlıklı yanıt alamadıklarını belirttiler.

Taksi duraklarında neden Kızılay logosu var?

Bir süre sonra taksi duraklarının yapımına başlandı ve 8 Nisan 2021 tarihinde Ümraniye Belediyesi resmi web sitesi üzerinden 5 mahallenin taksi durağını yenilediğini, 1 mahallede durak inşaatının devam ettiğini duyurdu. Taksi duraklarının üzerinde Ümraniye Belediyesi logosunun yanında Kızılay Beykoz (Avrasya) Şubesi’nin logosunun olduğunu fark eden vatandaşlar, konuyu sosyal medyada gündeme getirmişti. Ben de bir Ümraniyeli olarak Kızılay’ın Ümraniye Belediyesi’ne Taksi Durağı yapmak için gerçekleştirdiği ihale detaylarını sosyal medya üzerinden kamuoyu oluşturmak adına paylaşmıştım. Sonrada “kimsesizlerin kimsesi” sayfasından konuyu dile getirmesi için bu mektubu kaleme aldım.

İhale şartnamesindeki giriş maddesine göre Kızılay’a şartlı bağış yapan bir kişi aracılığıyla Ümraniye Belediyesi’nin taksi duraklarını nasıl yenileyeceği ortaya çıkıyor.

İlgili madde: “Türk Kızılayı, Beykoz Şube başkanlığı tarafından bağışçılarından alınan şartlı ve proje bazlı bağışlar kapsamında İstanbul ili, Ümraniye ilçesinde “Mahallemin Durağı Projesi” kapsamında Taksi Durağı inşaatı ve Çevre düzenlemesi (Saçak iz düşümü) işi İdari ve Teknik Şartname hükümlerine göre yaptırılacaktır.”

Bağış neden Ümraniye Belediyesi’ne yapılmadı?

Kişi ya da kurumlar Kızılay’a yaptığı bağışın tamanını, ödeyeceği vergi matrahından düşebiliyor. Bu şirket farklı bir kuruma bağış yapsaydı sadece o yıla ait kurum kazancının yüzde 5’ine kadar olan kısmını vergiden düşebilecekti. Kızılay üzerinden yaptığı şartlı bağış ile devlete ödenecek verginin tamamı Ümraniye Belediyesi’ne aktarıldı. Daha önce Ensar Vakfı’na benzer yöntemle bağış yapılmış Kızılay Genel Başkanı’nın vergi kaçırma farklıdır, ‘vergiden kaçınma’ farklıdır yorumu uzun süre konuşulmuştu.

Bu yöntemle, ilişkide olduğu şirketlerin devlete ödeyeceği vergiyi Ümraniye Belediyesi’ne aktarılması sağlandığı gibi ihalenin istenilen şirkete verilmesinin önü açılıyor. Kamu ihale kanununa tabi olmayan Kızılay şartnameye bu maddeyi de ekliyor.

MADDE 16: TÜRK KIZILAYI BEYKOZ ŞUBESİ’NİN YETKİSİ

Türk Kızılayı Kamu İhale Kanunlarına tabi olmayıp, ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta ve dilediğine yapmakta, ihaleyi iptal etmekte, ertelemede, eksiltmelerde uygun bedeli saptamakta tamamen serbesttir.

Sıra Kızılay’a Geldi

19 yıldır Cumhuriyetin tüm kurumlarını özelleştiren, kamuya ait en değerli tesisleri satan iktidarın gözünü Kızılay’ın ayrıcalıklarına diktiği görülüyor. Kızılay’ın bazı kanunlar ve yönetmeliklerde bulunan ayrıcalıklarını kullanarak kendi yönetimindeki belediye ve vakıflara para aktardığı ortaya çıkıyor. Ensar Vakfı’na aktarılan paranın ortaya çıkmasından sonra şimdi de AKP’li Belediyelere Kızılay üzerinden menfaat sağlanıyor.

Şartlı Bağış Yapan Şirket Kimin?

Ümraniye Belediyesi’ne Taksi Durağı yapması için şartlı bağış yapan şirketin kimin olduğu merak konusu. Bu şirketin açıklanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ümraniye Belediye Başkanlığı’ndan herhangi bir yanıt alamadık. “Kızılay bu milletin kurumudur. Ümraniye Belediyesi’ne taksi durağı yapılması için vergi avantajı sağlanılan aracı kurum değildir. Ümraniye Belediyesi’nin ihalesini gerçekleştiren taşeron bir kurum değildir. Bu bağışı yapan şirketin açıklanarak Ümraniye Belediyesi ile bağı olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Bu şirketlerin belediye ile ticari ilişkisi olması durumunda tablonun çok daha vahim bir hal alacağı açıktır. Ümraniye Belediyesi’ni bağış yapan kişi ya da kurumu açıklamaya davet ediyorum” diye mektubunu sonlandırıyor.