Atanamayan öğretmenler konusu, siyasi partilerin hemen hemen hepsinin seçim vaatleri arasında yer alıyor. Gerek iktidar partisi gerek muhalefet partileri seçim zamanında mitinglerde ve sahalarda sık sık gündemlerinden düşürmedikleri konulardan bir tanesi de bu. Resmi rakamlara göre 460 bin, eğitim sendikalarına göre 700 bin civarı olan atanamayan öğretmen var. Seçim sonrası, başta atanamayan öğretmenlerin sorunları olmak üzere ülkede aciliyeti ve öncelik bekleyen kangren haline gelmiş onlarca sorun, siyasi partilerin ve politikacıların gündeminden teker teker düşmüş durumda.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) her yıl yaptığı öğretmen atamalarıyla bu açığı çeşitli gerekçeler göstererek bir türlü kapatamadı. Kapatamadığı gibi sorun, her geçen yıl büyüyerek toplumsal bir yara haline geldi. Çeşitli güçlüklerle okulunu bitirip atama bekleyen birçok öğretmen adayının, içine düştüğü psikolojik bunalımdan kurtulamayarak yaşamına son verdiğine toplum olarak birçok kez tanık olduk.

Bugün sizlere sayıları 700 bine yaklaşan atanamayan öğretmenler arasında olan engelli öğretmenlerden bahsedeceğim;

Hayatın birçok alanlarında türlü fiziki dezavantajlarla mücadele edip zor şartlarda, büyük bir umutla okullarını bitiren bu genç öğretmenlerin çektikleri bunca zorluğun ödülü atamalarına sınırlama getirilmesi. Bu durum, başta aileleri olmak üzere toplumu da fazlasıyla üzmekte.

Sayıları 2 bin 511’i bulan atanamayan engelli öğretmenler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a çeşitli iletişim araçlarıyla birlikte sosyal medyayı da kullanarak yaptıkları çağrıda “Bizler zor şartlarda okuduk, normal bir eğitim hayatımız olmadı. Çektiğimiz bunca zorluğun bir karşılığı olmalı, bunca yıl bu mücadeleyi boşuna vermedik, atamalarımızın yapılmasını istiyoruz" diye seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Sayıları 3 Bin 11’i bulan engelli öğretmenler pandemi dolayısıyla 3 sefer sınavları ertelenip mağdur oluyorlar. Şubat ayındaki atamalarda sadece 500 kişilik bir kontenjan ayrıldığını belirten öğretmenler umutlarını Haziran ayı içerisindeki yapılacak olan atamaya bağlamış durumdalar.

Engelli öğretmenler mağduriyetlerini ve isteklerini duyurabilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a hazırladıkları bir videoyla sosyal medya üzerinden paylaşarak şöyle sesleniyorlar:

“Bizler atama bekleyen engelli Öğretmenleriz. Şubat ayında yapılan 500 kişilik engelli Öğretmen atamaları maalesef hepimizi hüsrana uğrattı. Yapılan atama kontenjanın çok yetersiz olması sebebiyle taban puanların çok yüksek kapanmasına sebep oldu. Kontenjanlar geçen yıllara göre sayının çok altında ve bölümlerde yığılmalar mevcut. Dört gözle yapılacak olan 2 ve 3. atama haberini bekliyoruz. Sayı olarak engelli öğretmen az olduğu için çığlıklarımız duyulmuyor. Sayın başkanım bizim sizden ricamız gerekli mevkiler durumumuzdan haberdar ederek talebimizi iletmenizdir. Sizler biz Engelli Öğretmenlerin her daim dualarındasınız. Umarım mesajımızı okuyup geri dönüş yaparak bizleri hem sevindirir hem de onurlandırırsınız. Sağlıcakla kalın ve Allah'a emanet olun”

Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Milli Eğitim Bakanı, yaşadıkları zor şartlara rağmen hayata tutunmaya çalışan bu gencecik öğretmenlerin sizlerden istediği Haziran ayında güneşin, denizin ve kumun tadını çıkarmak değil. Sizlerden istekleri, sadece ve sadece öğrenci adayları için yapacakları çalışmalar.

Hayata tutunmaya çalışan bu genç insanlar, birçok engellere rağmen her engeli büyük bir özveriyle aşmış. “Engelliden öğretmen mi olur” diyenlere karşı “Bal gibi de engelliden öğretmen olur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Haziran ayı içinde yapılacak atamalar için müjdeli haber bekliyorlar.