Çağın yeni savaş biçimi Covid 19 salgınıydı.

Pekin dışlasa da gizemli bir zatürrenin yayılmakta olduğu haberi 5 Ocak 2020’de ajanslara düşmüştü. Geçireceğimiz günlerin bizler için neler sakladığını hayal bile edemezdik.

Bu savaşın üçüncü yılında, yalnızca 11 Şubat 2022 gününde, dünya genelinde ölü sayısı 5,8 milyon. Acılar henüz tükenmedi, yaralar sarılmadı, ekonomik kriz batağındayız, derken 24 Şubat 2022’de bir savaş daha patladı.

Ve esnafından öğrencisine, memurundan iş adamına, herkes konunun bilincinde: Bir yanda AB’ye sırtını dayamak isteyen Ukrayna, öte yanda bir NATO ülkesini komşu istemeyen Rusya, uzakta da ipleri elinde tutan ABD var. Tam ortada da kışkırttıkları ordular, sivil halklar.

Çocukların ölmesine razılar. Liderlerin topu arkaik.

Putin,12 Temmuz 2021'de, resmi "kremlin.ru" sitesinde bir yazı yayınlamış, tarihi dile getirerek "Ruslar ve Ukraynalılar bir halktı" demişti. Ukrayna’nın 1991'deki bağımsızlığının iki taraf için "büyük talihsizlik", "büyük ortak trajedi" olduğunu belirtmiş, bu bağımsızlık Rusya'nın soyulduğunun resmidir diye hükmetmişti.

18 yıldır devlet başkanlığı yapan Putin, Batı istese de istemese de 2018’de dördüncü kez seçildi. Aynı siyaset tarzını sürdüren, değişmeyen, "Batı'ya karşı çok kibirli, haklı olduğuna ikna olmuş, vatansever, paternalist" denen bu adam bugün aynı halkın çocuklarını savaşla karşı karşıya bırakıyor.

Oysa G. Cappelaere, 2018 Yemen ziyaretinden sonra, ülkedeki iç savaş dünyanın gördüğü en kötü insani krizlerden biri demiş; bugün her Yemenli çocuğun yardıma ihtiyacı olduğunu belirtmiş; yalnızca 2017'de çatışmaların günde en az beş çocuğu öldürdüğünü veya ciddi şekilde yaraladığını söylemişti.

Tarihten bir başka ders almayan Zelensky de halkı silahlandırmayı seçti

Ukraynalı yetkililer, Kiev'deki şiddetli çatışmalarda şehri savunmak için sivillere silah dağıtıldığını belirtti. Zelensky NATO'ya katılma iradesini Batı’ya sert eleştirilerle sürdürüyor. Ukrayna halkı onu "siyasi sınıfın imajını zedeleyen yolsuzluk vakalarıyla lekelenmediği için", "herkesin bildiği bir karakter üzerine bahse girmek" için seçmişti.

Aynı Zelensky Ukrayna'nın NATO'ya girişi mümkün olmasa da uluslararası örgüte gayri resmi yerleşme izni verdi. Yasal anlaşma olmaksızın üsler kuruluyor. Eşiğindeki Moskova'nın tepkisi de savaş oldu. Batılı elitlerinse eli kolu Anglo-Sakson hegemonyasıyla bağlı, manevra özgürlüğünden yoksunlar.

Rusya, Ukrayna ve Batı, bugün çocukları koruyucu ortamdan mahrum bırakmış durumdalar, sömürüyorlar onları. Çatışma sona erse bile bu çocuklar psikolojik yaralarından, bakımsızlıktan, umut eksikliğinden yıllarca acı çekecek. Bir barış anlaşmasından sonra bile okulların normal işleyişi yıllar alacak.


 


 

3 UNICEF Yakın Doğu ve Kuzey Afrika bölge direktörü.