Dünya koronavirüs haritasına baktığında Çin ve yakın çevresinden çık Ortadoğu’ya kadar uzan, sıkıntının boyutunu görürsün. Kara kıta Afrika’da hafif düzeyde yayılan korona, panik, hatta endişeye yol açmayacak bir görüntü sergiliyor. Ancak bu, pandemiden sıyrıldığı anlamına da gelmiyor. Avrupa’da durum, kelimenin tam anlamıyla içler acısı. Okyanus ötesine gelince… Güney Amerika’nın tamamına yayılacak gibi ama kuzeye bakıldığında, bu virüs Amerika Birleşik Devletleri’ni esir almış.

Türkiye’ye gelince…

Bildirilen vaka sayısı da göz önüne alındığında, akla hemen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Türkiye bu sıkıntıyı hiçbir kayıp vermeden atlatacaktır’ temennisi geliyor. Zaten korona haritası da sürecin bizim açımızdan diğer ülkelere göre acısız atlatılacağını gösteriyor. Ülkenin doğusu, Akdeniz’in karşı yakası ve batısı bu illetle yoğun bir mücadele içine girdi. Harita şimdilik bizden yana. Böyle kalırsa iyi ancak, Sağlık Bakanı ilk vakayı duyurana dek bizde virüs yoktu. Yani, öyle anlaşılmasında yarar vardı. Ama bugün korona bizi pandemiden muaf tutmadığını kanıtladı. Vaka sayısı her geçen gün artıyor. Bi yerde duracak elbette; hangi ölçüde ne zaman, onu da işte o zaman görecek-öğreneceğiz.

Şimdilik uzmanların önerilerine kulak vermekte yarar var. Özgüven sergileyerek önlem almayan ya da işi yukarıya bırakan hafiflerden uzak durarak temizliğe verilen önem üst düzeye çıkartılmalı.

Hacım, camiden yeni çıkmış olmanın coşkusuyla ‘Ne koronası kardeşim, korona morona yok’ diyerek iman gücünü aşı olarak kullanmaya çalışsa da şimdi paçası tutuşmuştur büyük bir olasılıkla. Haritada Suudi Arabistan büyük sıkıntı içinde görünüyor ve umreden gelenlerin bazılarında koronavirüs bulgusuna rastlandı. İşte burada, zamanında alınan önlemler yüz güldürdü!

Hani dedi ya yine Cumhurbaşkanı:

‘Tüm dünyayı kasıp kavuran bu hastalığın ülkemize sirayet etmemesi için gereken her türlü önlemi vakitlice aldık.’

Ankara ve Konya'da umreden dönenlerin yerleştirilmesi için öğrenciler sabahın köründe yurtlarından edildiler. Açıkçası, sokağa ya da koronanın kucağına atıldılar. Yurtların durumu ortada. Bir odada kalanların sayısı şimdi katlanacak. Ev içinde bile kalabalık ortamdan kaçınılması önerilirken, çocuklar şimdi kucak kucağa yaşayacaklar. Bu mu ülkemize sirayet etmemesi için vakitlice alınan önlem!.. Hadi girişini engelleyemedik, ya sonra…

Koronanın pandemi ilan edilmeden önce geniş alanı etkileyecek bir salgın olacağı önceden bilinirken, illerde-ilçelerde bulunan kapalı spor salonları bu amaçla hazırlanmalıydı. Türkiye’ye dönüş hazırlığındaki yirmi bin umreciyi karantina altına almak için bütün yurtlar boşaltılacak mı!

Demek ki, Cumhurbaşkanına ‘önlem’ konusunda doğru bilgi verilmemiş. Yoksa bu kadar keskin ifadeler kullanmazdı;

Mı!..

En basitinden toplu taşıma araçlarındaki kalabalık seyahatlerden öğrenci yurtlarının boşalmasına kadar manzaralar izlendiğinde, dünyayı saran pandemi karşısında alınan önlemler şöyle bi sonuca açılıyor; korona mı;

Bizimkiler kor ona!