Bayramların aranılan tatlısı, evlerin en lezzetli tarifi, incecik yufkasıyla ağızlarda şölen yaratan baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirildi. Peki bu zahmeti çok lezzeti şahane baklava nasıl yapılıyor? Buyrun sizlere ev yapımı çıtır çıtır baklava tarifi verelim...

BAKLAVA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı(7 yemek kaşığı)
  • 1/2 çay bardağısıvı yağ

  • 1/2 çay bardağısüt

  • 1 adetyumurta

  • 2 yemek kaşığısirke

  • 1/4 çay kaşığıtuz

  • 2 yemek kaşığıyoğurt

  • 1 çay bardağısu

  • 4 su bardağıun

Açmak için:

  • 1su bardağınişasta

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağıtoz şeker

  • 3 su bardağısu

  • 1/4 adetlimonun suyu

İçi için:

  • 250 gram toz Antep fıstığı

  • 50 gram file Antep fıstığı

Üzeri ve katları için:

  • 250 gram eritilmiş tereyağı(18 yemek kaşığı)

BAKLAVA NASIL YAPILIR?

  1. Derin bir kabın içerisinde tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, sirke, tuz, yoğurt ve suyu birleştirip karıştırın.
  2. Azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayın, toparlandıktan sonra tezgaha alın ve un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
  3. Hamuru 24 eşit parçaya bölüp beze haline getirin. Tezgaha bol nişasta serpin ve bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açın.
  4. Açtığınız bezelerin üzerini temiz bir bez ile örterek 40 dakika dinlendirin.
  5. Tezgahı hafifçe nişastalayın. Ardından bezelerin üzerine nişasta serperek birkaç tanesini üst üste koyup tepsinizin genişliğinde açmaya başlayın.
  6. Tüm bezelere aynı işlemi uyguladıktan sonra yufkaları birbirinden ayırın ve bir tanesini tereyağı ile yağlanmış tepsiye serin.
  7. Açtığınız yufkaları alt katman ve üstl katman olmak üzere ikiye bölün. İlk katları sermeye başlayın ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün.
  8. Ortasına fıstığı serin.
  9. Diğer katları da çıktıktan ve aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra bir bıçak yardımıyla hafifçe karelere bölün.
  10. Üzerine de kalan tereyağını ekledikten sonra 195 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırını 180 dereceye indirip 35 dakika daha kontrollü olarak pişirin.
  11. Çıkarıp sıcak baklavaya sıcak şerbetini verin. Çektikten sonra üzerine fıstık serpiştirip servis edin.

BAKLAVA YAPIMININ PÜF NOKTASI
Baklava katlarını ince açmak çıtır olmasını sağlayan en önemli adımdır. 

Öte yandan baklava hamuru açmak zor geldiği takdirde hazır yufkadan da baklava yapabilirsiniz. 

BİR PORSİYON BAKLAVA KAÇ KALORİ?
Bir porsiyon baklavada 5 gram protein, 43 gram karbonhidrat, 23 gram yağ bulunur.